Fra maskinarbejder til formand: Jeg kæmpede for det grønlandske sprog

I dag er det 30 år siden, at Jess G. Berthelsen blev formand for SIK. Når han ser tilbage, er det særligt hans arbejde for sprog og ligeløn, der er de store sejre.
22. september 2020 15:42

Da en ung Jess G. Berthelsen søgte ind på uddannelsen til maskinarbejder i Aarhus, havde han næppe regnet med, at han skulle lede Grønlands største fagforening få år senere.

Men den unge maskinarbejder havde fart på, da han blev færdiguddannet.

Først flyttede han til Sisimiut, hvor han arbejdede og så videre til Nuuk, hvor han i 1989 blev ansat i fagforeningen Sulinermik Inuussutissarsiuteqartut Kattuffiat, bedre kendt som SIK.

Kort om Jess G. Berthelsen

* Alder: 62
* Uddannelse: Maskinarbejder
* Karriere: Maskinarbjder i Sisimiut og Uummannaq
* Familie: Gift, fem børn og syv børnebørn.

Kort tid efter fik han en bestyrelsespost, inden han i 1990 satte sig i spidsen som formand for foreningen. Det er i dag 30 år siden.

Den gang var SIK en helt anden forening, og forholdene var meget anderledes end i dag, fortæller jubilaren.

- De var mildest talt ikke særlig gode. Der var mange ting, vi skulle starte helt fra bunden, og vores økonomi var smadret på det tidspunkt, siger den nu 62-årige formand. 

Men særligt én ting nagede den nye formand. Sproget.

Det danske sprog dominerede

- Da jeg kom ind i SIK, var det det danske sprog, der dominerede på alle måder. Derfor har jeg kæmpet for, at vores eget sprog skulle blive mere dominerende.

Og det er han lykkedes med. Ifølge formanden selv er det hans største succes i de 30 år, han har siddet for bordenden. 

Foto: SIK

 

Blandt andet er det nu overenskomsterne på grønlandsk, der i sidste ende gælder, såfremt der skulle være en voldgiftsag. Før var det de dansksprogede.

- Derfor lavede jeg også en aftale med daværende landsstyreformand Lars Emil om, at forhandlingerne skal foregå på grønlandsk, og forhandlingerne skal foregå i dette land, siger Jess G. Bertelsen.

LÆS OGSÅ Jess G. Berthelsen: Der er stadig sager at kæmpe for

Formanden nævner også 1993 som et vigtigt år i hans karriere. Her underskrev han en aftale om, at såkaldte hjemmehørende og tilkaldte arbejdere skal have ligeløn.

Men selvom der er meget at fejre, gør formanden ikke noget stort nummer ud af jubilæet. Jess G. Berthelsen skal nemlig til København i forbindelse med sit arbejde.

- Jeg kan ikke rigtig fejre det, fordi jeg skal ud og flyve på arbejde. Men mine tanker vil selvfølgelig være 30 år tilbage, hvor det hele startede.