Forsvaret gør rent efter 60 år

Ved de to nordøstgrønlandske vejrstationer Station Nord og Mestervig er det danske forsvar efter 60 år omsider gået i gang med at rydde op. Omkring 2.000 rustne olietønder er foreløbig blevet indsamlet.
Skrevet af Karsten Sommer
28. september 2011 08:58

Baserne blev bygget som vejr- og telebaser for 60 år siden med amerikansk hjælp. Siden er der blevet spildt tusindvis af liter brændstof i området, olietønder er blevet spredt, og uanede mængder skrald er blevet brændt af på dumpen lige ude for lejrene. Det skriver Berlingske.

Nu er forsvaret imidlertid gået i gang med et grundigt oprydningsarbejde. Det har blandt andet ført til, at der er indsamlet 2.000 gamle rustne olietønder, som lå og flød langs kysten. Derudover har stationerne fået afbrændingsanlæg, der kan forbrænde deres skrald på forsvarlig vis.

Det har længe været et krav fra de grønlandske myndigheder, at oprydningsarbejdet skulle igangsættes, og Forsvaret har brugt fire år på at planlægge arbejdet. Blandt andet er der foretaget 182 boreprøver fra området, for at få overblik over forureningens omfang.