Forsvarer til 26-årig drabsdømte: Hvornår slipper de for at sendes til Danmark?
Tidligere i dag fik en 26-årig kvinde en dom til anbringelse på en institution for personer med psykisk handicap. Dommen fik hun for et manddrab, hun begik tilbage i februar sidste år.
Hun skal anbringes i Danmark, fordi hun har en medfødt hjerneskade, og der derfor ikke er noget alternativ her i landet.
Og det, mener hendes forsvarer Christina Johnsen, er problematisk.
- En anbringelsesdom i Danmark ligner en udvisningsdom, fordi vi sender vores egne borgere væk fra det, de er vandt til, siger hun.
Hun påpeger, at den 26-årige i denne sag har modtaget en anbringelsesdom på grund af hendes medfødte handicap, og at den dom er hårdere, end hvis kvinden ikke havde haft et medfødt handicap.
- Havde kvinden ikke været ’kognitivt udfordret’, havde hun fået en ’almindelig’ anstaltsanbringelse.
- Og jeg er bange for, at vi gør nogle borgere, der er svage i forvejen, endnu mere svage ved at sende dem ud af landet, siger hun.
Ikke første gang
Og den 26-åriges sag er ikke første gang, hvor en person bliver sendt til Danmark, fordi der ikke er en mulighed herhjemme.
Derfor spørger forsvareren retorisk:
- Hvad gør Grønland for at skabe rammerne for, at mennesker ikke længere skal sendes til Danmark? Et spørgsmål, hun også har tænkt sig at stille i Landsretten.
Hun har nemlig besluttet at anke dagens afgørelse til Grønlands Landsret.
- Vi anker foranstaltningen. Vi behøver ikke tage stilling til, om hun er skyldig i drab. Vi skal kun vurdere, om det er korrekt, at hun skal anbringes i Danmark, siger hun.
På tide en sag bliver prøvet
Christina Johnsenmener, at den 26-årige kvindes sag bør prøves for Landsretten af en simpel grund:
- Det kører bare samlebåndsagtigt, at vi sender folk til Danmark. Der er aldrig nogen, der får prøvet sagerne, men jeg er klar til at gå hele vejen, siger hun.
Christina Johnsenmener, at hvis vi herhjemme tog ansvaret alvorligt, så havde der været en institution for borgere som den 26-årige, og derfor er hun også klar til at kæmpe for sagen.