Manddrab og grov vold udløser anbringelse i Danmark til 26-årig kvinde
Sidste år i februar stak en nu 26-årig kvinde en 55-årig bekendt fire gange og snittede sin mor med kniv. Det skete i Sisimiut.
Knivstikkene kostede den 55-årige kvinde livet få timer efter, fordi et af stikkene ramte hendes halspulsåre, og hun forblødte.
Den 26-årige blev anholdt senere samme aften. Dagen efter blev det besluttet i Qeqqata Kredsret, at hun skulle tilbageholdes i 28 dage.
Og nu har Qeqqata Kredsret dømt hende til anbringelse på en institution for personer med vidtgående psykiske handicap i Danmark.
Det fortæller anklager i sagen Cecilie Stürup Sørensen kort efter afgørelsen.
Fundet skyldig før dom
Tidligere på ugen blev kvinden fundet skyldig i tiltalerne om manddrab på den 55-årige og grov vold mod sin mor.
Men på grund af hendes psykiske tilstand valgte retten at vente med at afgøre foranstaltningen til i dag, fordi de ventede på nogle oplysninger fra retslægerådet.
- Der har været tvivl om, hvad der er den rigtige særforanstaltning i denne sag på grund af dømtes mentale helbred, men i dag har kredsretten dømt hende til en anbringelsesdom i Danmark, fordi hun ikke er egnet til almindelig anstaltsanbringelse, siger hun.
Og det er anklageren 'godt tilfreds med', for det var også den dom, hun påstod, fortæller hun.
- Retten er enig med anklagemyndigheden, for når vi har med personer at gøre, der har et vidtgående psykisk handicap, så idømmer vi ikke anstaltsanbringelser, som man normalt ville i en drabssag.
- Kredsretten er jo kommet frem til det, der vil være det rigtigste, så den dømte kan få den pleje og de faste rammer, hun har behov for ud fra lægernes bedømmelse. Men også så man som samfund kan forebygge, at hun begår yderligere kriminalitet, siger Cecilie Stürup Sørensen.
Dom uden tidsramme
Fordi den dømte er fundet skyldig i personfarlig kriminalitet og idømt anbringelse, har dommen ingen tidsramme.
- Det er fuldstændigt almindeligt, når man bliver idømt sådan en foranstaltning, og man er fundet skyldig i noget så alvorligt som drab, at der ikke fastsættes en længste tid, forklarer Cecilie Stürup Sørensen.
Derfor skal dommen prøves igen ved retten om tre år, og så derefter hvert andet år.
Den dømte skal som tidligere nævnt anbringes i Danmark. Socialstyrelsen har vurderet, at der er på nuværende tidspunkt ikke et tilbud, der vil passe til den 26-årige, her i landet.
Forsvaren og anklagemyndigheden har udbedt sig betænkningstid i forhold til, om de anker dommen.