Forslag til finanslov: Opgør med dødens gab

Naalakkersuisoq for finanser, Naaja Nathanielsen, præsenterer i dag naalakkersuisuts forslag til finansloven for 2024.
Foto © : KNR/Andreas Poulsen
Skrevet af Kim Hinrichsen
08. august 2023 08:03

Klokken 10:33: Artiklen er opdateret. 

I dag præsenterer naalakkersuisut deres forslag til finansloven for 2024.

Onde tunger ville sige, at der bare er tale om tørre og tunge tal, så er det også et opgør med det, som økonomer har omtalt som ”dødens gab” – nemlig en befolkningsudvikling, som skaber store problemer for landskassen.

For flere ældre betyder færre erhvervsaktive til at betale for de voksende udgifter i det offentlige, som skal til for at understøtte så mange gamle. Det er et problem i hele verden – og også i Grønland.

Derfor skal der skabes større vækst i landet og samtidig skæres ind i udgifterne til den offentlige sektor.  

For at sikre dette har man i dette års finanslov lagt et loft på, hvor meget politikerne kan bruge af landets penge fra år til år. Helt præcis må der maksimalt være en stigning på én procent i udgifterne til drift, tilskud og anlæg årligt - og samlet to procent over fire år. 

Hvilket betyder, at politikerne nu ikke bare kan bruge løs, men sørge for at begrænse sig selv og budgettet.

Samtidig har eksperter også peget på, at skattereformer kunne være en måde at udligne udgifterne til det offentlige og få sat skub i væksten i det private. 

Skattereform kan skabe vækst

Hvordan pengene skal bruges og hvordan Naalakkersuisut vil sætte en stopper for det voksende forbrug i det offentlige, vil Naaja Nathanielsen præsentere på et pressemøde i dag klokken 14. Hun har dog tidligere barslet med en skattereform.

Det har det dog endnu ikke været muligt at få skabt et flertal for – og derfor er disse planer heller ikke blevet ført ud i livet. 

For der er et generelt ønske om, at få flere af landets penge ud i det private og "arbejde" - skifte hænder - og dermed forhåbentligt blive til endnu flere penge.

Det samme har Grønlands Økonomiske Råd også været ude at sige. Den offentlige sektor har vokset sig så stor, at den tager livet af det private erhvervsliv.

Derfor har de også peget på et skattesystem, hvor dem, der tjener mest betaler mest i skat - og omvendt. 

Men hvad der rent faktisk bliver præsenteret på pressemødet, ved vi først klokken 14.