Forslag til finanslov: Baglandet er ikke udelt tilfredse

IA og Demokraterne er som forventet godt tilfredse med, at der er balance mellem indtægter og udgifter i Koalitionens forslag til næste års finanslov. Men der er dog malurt i bægeret.
Skrevet af Jens Thorin
17. august 2012 12:56

IA havde gerne set, at Naalakkersuisut gjorde mere for førtidspensionisterne, for de arbejdsløse og mod ungdomsarbejdsløsheden.

Og Demokraterne mener, at tilskuddet til Great Greenland skal skæres væk, så virksomheden fremover må klare sig på kommerciel basis.

- Jeg synes også, det siger meget om koalitionens troværdighed, at vi fastholder det fokus på netop balance mellem indtægter og udgifter i et valgår. Det er et udtryk for, at vi er villige til at tage det lange seje træk, for at skabe den sikkerhed, for at vi også har en god økonomi om mange år, siger IA's finansordfører, Naaja Nathanielsen.

Også Demokraternes finansordfører Andreas Uldum, er godt tilfreds med, at der er balance melle de foreslåede indtægter og udgifter.

- Det er det der vækker min interesse allermest.

Men tilfredsheden har dog sine grænser. IA mener nemlig, at der kan gøres mere for at hjælpe de svageste i samfundet.

- Det er et område som førtidspensionsområdet. Det er sådan noget som bekæmpelse af arbejdsmarkedsløshed. Det er antallet af unge, der ikke er i gang med en uddannelse og jobs. Og det er områder, der på sigt kan give noget mere ulighed i befolkningen, hvis ikke vi får skabt ændringer.

Og Andreas Uldum havde dog gerne set, at Naalakkersuisut havde handlet anderledes i forhold til Selvstyrets tilskud til urentable virksomheder, herunder Great Greenland.

- Jeg synes, at man skulle arbejde for at Great Greenland kunne køre på kommerciel basis, uden at man skal poste midler fra landskassen. Jeg efterlyser her en handlingsplan for Great Greenland, hvordan det er man vil gøre den kommerciel dygtig, siger Andreas Uldum.

Men som bekendt skal der udskrives valg næste år, og Demokraternes Andreas Uldum frygter at debatterne om forslaget vil blive præget af det, og at der i Inatsisartut ikke opnåes enighed om finansloven.