Forskning skal finde løsning på manglende medarbejdere

Ny undersøgelse skal afdække, hvorfor det er svært at tiltrække arbejdskraft her i landet.
Foto © : Arctic Consensus
03. april 2017 09:20

Det er et problem, når virksomhederne i Grønland ikke kan finde den nødvendige arbejdskraft, fordi der mangler folk med den rigtige uddannelse eller erfaring i samfundet.

Og det skal nu undersøges i en ny ph.d., altså et forskningsprojekt over tre år, af den ph.d.-studerende Verena Gisela Huppert.

Projektet skal undersøge, hvilke konsekvenser, der er ved det såkaldte 'kompetencegab', altså når virksomhederne ikke kan finde de medarbejdere, der er nødvendige for at besætte de ledige stillinger. Desuden skal projektet forsøge at finde nogle løsninger til at mindske problemet.

LÆS OGSÅ Hvordan fastholder man akademisk arbejdskraft?

Og Verena Gisela Huppert håber, at hendes forskningsprojekt kan hjælpe med at løse nogle af udfordringerne.

- Det er forhåbningen at kunne være med til at skabe ny viden, som i sidste ende kan bidrage til at løfte nogle af de udfordringer som Grønland står overfor i dag, siger hun.

Flytter til Nuuk

Verena Gisela Huppert glæder sig til at skulle bo i Nuuk fra sommeren 2017, for det er vigtigt at bo i landet, for at man kan få resultater, der senere kan bruges i samfundet, siger hun.

- Hvis man skal forske i grønlandske sammenhænge, bliver man også nødt til at være til stede - det er nødvendigt for at generere valide og konkrete forskningsresultater, som kan bruges i daglig praksis, siger hun.

LÆS OGSÅ Udenlandsk arbejdskraft er nødvendig for turismen

Verena Gisela Huppert har tidligere vakt stor interesse med sit speciale om fastholdelse af kvalificeret arbejdskraft i Nuuk og i den canadiske by Charlottetown. Også dengang boede hun i Nuuk, og fandt blandt andet frem til at mangel på børnepasning, bolig og højt arbejdspres er nogle af de ting, der gør det svært at fastholde eller tiltrække akademikere.

Hendes nye ph.d.-projekt, der begyndte 1. april er et samarbejde mellem Aalborg Universitet, Arctic Consensus, Kommuneqarfik Sermersooq og Grønlands Erhverv.