Forskere: Vi har observeret isen smelte

For første gang nogensinde har klimaforskere dokumenteret tilbagegangen og afsmeltningen af den grønlandske Indlandsis gennem de sidste 110 år via direkte observationer. Resultatet er netop offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature.
21. december 2015 09:17

Det er forskere fra Center for GeoGenetik ved Statens Naturhistoriske Museum, der sammen med blandt andet DTU Space står bag studiet, som i modsætning til alle tidligere estimater af afsmeltningen af indlandsisen, der bygger på computermodeller, faktisk er lavet på baggrund af direkte observationer.

Resultaterne viser, at der er områder af Indlandsisen, hvor der gennem det 20. århundrede er mistet betragtelige mængder is. I de sydøstlige og nordvestlige dele har afsmeltningen været helt op imod 53-83 procent.

Det er første gang, at forskere benytter sig af direkte observationer, når de skal vurdere ændringer i Indlandsisens omfang gennem en længere tidsperiode. De direkte observationer, som forskerne har analyseret, stammer blandt andet fra gamle flyfotos.

I perioden 1978-87 blev Grønland overfløjet på kryds og tværs, og der blev taget tusindvis af flyfotos, hvor både landskabsformer og isen ses tydeligt.

De nye data fra den netop udgivet artikel vil være en vigtig brik for at forstå, hvorfor vandstanden i verdenshavene er steget gennem det 20. århundrede, og er derfor vigtig for FN's klimapanel næste gang de sætter sig ned for at udarbejde en ny klimarapport.