Forsker og fanger ser masser af muligheder i Qeqertat

Der er gode muligheder for fangst i området omkring Qeqertat, der kan se frem til at opnå bygdestatus indenfor få år. Det fortæller en forsker og en fanger, der begge har været på besøg i den kommende bygd.
07. marts 2018 15:02

Der blev indhandlet mere end 200 tons hellefisk i Qaanaaq området i 2017. Det er 75 tons mere end året før. En stor del kom fra Qeqertat, hvor 22 mennesker i øjeblikket lever uden vand, el og telefonforbindelse.

Tirsdag kunne KNR fortælle, at det forberedende arbejde med at genoprette Qeqertat som bygd, er i fuld gang.

LÆS OGSÅ Qeqertat skal være bygd igen

Professor på DTU Kåre hendriksen har været i Qeqertat ad flere omgange og har blandt andet lavet en rapport om ræklingeproduktion i Qeqertat. Han mener, at der er mange udviklingsområder for den kommende bygd.

- Mulighederne i Qeqertat er fiskeri efter hellefisk og fangst af narhvaler. Og så er der mulighed for at gå på rensdyrjagt i fjeldpartiet nord for, siger han. 

Der skal gang i indhandlingen

Qeqertat
Foto © : Kåre Hendriksen

Kåre hendriksen har mødt de lokale, der bor og lever med blot en enkelt satelittelefon som kontakt til omverdenen, varme fra en generator og ingen el. 

- De lokale indbyggere i Qeqertat ønsker at få gang i indhandlingen af noget fiskeri og få et elværk og et vandværk, en ordentlig butik og nogle ordentlige boliger. De vil meget gerne blive boende, siger Kåre Hendriksen.

Han fortæller, at mange fiskere i Qaanaq tager turen ind til Qeqertat for at fiske gennem isen.

Qaanaaq-folk vil ind til Qeqertat

K'ulutana Kvist er en af de fiskere, der bor i Qanaaq og tager turen ind til Qeqertat for at fange hellefisk

- Der er masser af hellefisk i Qeqertat om vinteren. Hvis man bare flytter sig lidt, så er der masser. Og om sommeren er der masser af narhvaler, siger han. 

Han er ikke i tivvl om, at mange vil udnytte mulighederne, når Qeqertat igen får bygdestatus.

- Ja, selvfølgelig vi de flytte til Qeqertat. Jeg hører tit folk sige 'Hvis jeg kunne have et hus i Qeqertat, så ville jeg flytte'. At der ingen el er i Qeqertat har været en forhindring, og jeg er sikker på, at nogle vil flytte til Qeqertat, hvis bygden udvikles, siger K'ulutana Kvist.