Qeqertat skal være bygd igen

Et samarbejde mellem Avannaata Kommunia, KNI, Polaroil, Tele-Post og Nukissiorfiit skal munde ud i genetableringen af Qeqertat som en bygd. Det viser et notat fra Nukissiorfit som KNR har fået. 

22 mennesker, en lille butik og en masse hellefisk. Det er, hvad der er i Qeqertat lige nu. 

LÆS OGSÅ Der etableres ikke et elværk i Qeqertat

Men det skal der laves om på. Naalakkersuisut har nemlig afsat 18,4 millioner kroner på finansloven 2018 til elværk, vandværk, butik, telefonforbindelse og så videre. Altså alt hvad der skal være, når man har bygdestatus. 

Ud over de afsatte penge til etablering er Nukissiorfiits tilskudsbevilling hævet med 1.8 millioner kroner årligt fra 2020, hvor både elværk og vandværk skal være klar til brug ifølge notatet fra Nukissiorfiit.  

Tilbage i 2014 fik Vitus Qujaukitsoq gennemført en undersøgelse, der skulle sikre, at Qeqertat igen fik bygdestatus . I 2016 var det Hans Enoksen, der var ude og sige, at der er penge og hente i fiskeriet i Qeqertat, og at han gerne så stedet omdannet til en bygd. 

Qeqertat var bygd indtil 1988, hvor det blev besluttet at den, ligesom Moriusaq ved Pituffik og Qeqertarsuaq på Herbert Ø, der ligger omkring Qaanaaq, skulle affolkes og lukkes.

LÆS OGSÅ Qeqertat på dagsordenen

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt