Der etableres ikke et elværk i Qeqertat

Medlemmet af Inatsisartut, Doris Jakobsen, vil gerne vide, om det er muligt at flytte elværket fra den nedlagte bygd Moriusaq til Qeqertat. – Mulighederne er der ikke, siger Jens B. Frederiksen.
Skrevet af Ludvig Siegstad
31. maj 2012 13:01

- Og hvis der skal etableres et nyt elværk og et vandforsyningsanlæg i Qeqertat vil det være forbundet med store omkostninger. Derfor er der ingen planer om at opføre dem, understreger medlem af Naalakkersuisut for Infrastruktur Jens B. Frederiksen.

Anlægsudgiften skønnes til mellem 6 – 9,5 millioner kroner afhængigt af de tekniske løsningsmodeller. Dertil vil der komme årlige driftsudgifter til forsyningen, for eksempel til olie, personale og vedligeholdelse, i Qeqertat, hvor der i dag bor 29 indbyggere, som ligger omkring 40 kilometer fra Qaanaaq, oplyser Jens B. Frederiksen.

I den nedlagte bygd, Moriusaq, ligger der i dag to gamle elforsyningens motorer: Valmet 320 D fra 1995. Doris Jakobsen efterlyser svar gennem paragraf 37 spørgsmål, hvor store omkostningerne vil være, hvis det tekniske udstyr flyttes fra Moriusaq til Qeqertat.

- Der vil umiddelbart ikke være en besparelse ved at flytte det gamle elværk fra Moriusaq, understreger Jens B. Frederiksen.

Nukissiorfiit har forud for nedlukningen af elforsyning i Moriusaq oplyst, at tilstanden af elværket i Moriusaq var middel til under middel. Desuden havde anlægget begyndende større fejl, som gav strømudfald. Det var derfor forventet, at anlægget på sigt skulle undergå omfattede reparationer.

Ifølge Grønlands Statistik var der fem indbyggere i Moriusaq i 2009, to i 2010, én i 2011, og ingen i år.