Forsker: Nyt projekt skal styrke samarbejdet om hjemløse
- Målet er hele tiden at få folk flyttet væk fra hjemløshed, få dem motiveret til at komme i gang med nogle andre ting i tilværelsen, der kan bevæge dem væk fra det her område.
Det siger Steven Arnfjord, der er lektor i Ilisimatusarfiks afdeling for socialt arbejde.
Og det skal forskningsprojektet Ilaassaagut være med til. Det skal styrke samarbejdet om hjemløse i hele landet, og til det har Ilisimatusarfik modtaget en bevilling på 4,8 millioner kroner.
Projektet tager udgangspunkt i Nuuk, hvorfor det også laves i samarbejde med Kommuneqarfik Sermersooq.
Det er de to lektorer, Kevin Perry og Steven Arnfjord, der skal arbejde sammen med kommunen. De er begge lektorer i afdeling for socialt arbejde på Ilisimatusarfik. Og pengene giver gode muligheder for forskerne.
- Det betyder, at vi kan lave en langvarig indsats på hjemløseområdet. Nærmere forklaret handler det om at styrke den stemme, der er blandt mennesker, der lever med hjemløshed på et dagligt basis, siger Steven Arnfjord, der er leder af forskningsprojektet.
Flere typer af hjemløshed
Det var de samme to forskere, der tilbage i 2022 lavede den første hjemløsetælling i landet. Den viste, at der dengang var 491 hjemløse i landet. 258 af dem befandt sig i Kommuneqarfik Sermersooq, og 156 af dem befandt sig i Nuuk.
- Der er mange grupper af hjemløse. Der er også mange kategorier af det. Der er nogle, hvis de fik en bolig og et trygt sted at bo, ville de kunne komme videre i livet allerede nu, siger Steven Arnfjord og fortsætter.
- Og så er der nogle, der har nogle massive problemstillinger omkring sig, hvor boligen ville være en stor støtte koblet til terapeutisk og social hjælp, siger Steven Arnfjord.
Fælles for de hjemløse er, at de mangler et sted at bo, sove og opholde sig. Og her skal strategien være ud fra housing first, hvor boligindsatsen kommer først og bliver suppleret med en socialfaglig indsats.
I Nuuk er der en generel boligmangel, og derfor er priserne også høje. Steven Arnfjord håber, at forskningsprojektet kan være med til at fastholde opmærksomheden på at bygge boliger til alle i samfundet.
Han påpeger, at man skal lade sig inspirere af den måde, man har etableret betalingsvenlige boliger til studerende i form af kollegieværelser til en lavere husleje.
- Det vil være fantastisk, hvis der var et klubværelses-lignende tilbud, hvor man kan få foden indenfor, få nogle trygge rammer omkring sin dagligdag, få noget socialt-fagligt support og så bruge det som et springbræt til at etablere en reel langtidssigtede bolig, siger Steven Arnfjord.
I Kommuneqarfik Sermersooq har man netop kastet sig ud i et lignende projekt. Her har man i et pilotprojekt etableret 12 værelser til hjemløse med en månedlig husleje på 2000 kroner.
Stort fokus på socialfaglig indsats
Men en øget boligindsats løser altså ikke problemet alene.
Der skal være fokus på at styrke de faglige kompetencer blandt medarbejdere, der beskæftiger sig med hjemløse. Det skal gøres gennem mere uddannelse, så medarbejderne har flere faglige værktøjer i deres værktøjskasser.
Det vil forskningsprojektet hjælpe med gennem uddannelsesforløb for gadeplan- og herbergspersonale.
- Det skal forebygge, at der ikke er alt for meget svingdørs aktivitet i det faglige miljø omkring de her borgere. Så de møder en stabil gruppe af ansatte, der har de redskaber, der skal til for at løse de opgaver, de står overfor i dagligdagen, siger Steven Arnfjord.
Det er nemlig en arbejdsgruppe, der oplever en stor udskiftning, og det ønsker aktører indenfor hjemløseområdet at ændre på.
Det skal forhåbentlig være med til at styrke indsatsen på området og komme både hjemløse og fagligt personale til gavn. Og her er det vigtigt at kunne samarbejde med hinanden.
- For at det kan ske, skal trygheden og tilliden etableres i miljøet. Nogle gange sker der et knæk på tilliden mellem borgere og systemet, hvis man som borger oplever at føle sig svigtet gentagne gange. Så relationen skal genetableres, siger Steven Arnfjord.
Og Steven Arnfjords ønskescenarie er, at kommunerne har et fokuseret hjemløseteam, der laver fokuseret sagsbehandling.
- Vi skal have fjernet de unge fra området, så en ung hjemløs ikke bliver til en ældre hjemløs, og at man i det hele taget er kortest muligt i det her miljø. For det er et miljø, der binder folk rigtig meget fast, og det er en meget uhensigtsmæssig situation at være i, siger Steven Arnfjord.
Forskningsprojektet kommer til at løbe i tre år fra 2024 til 2026 og har fået bevilliget 4,8 millioner kroner af Oak Foundation Denmark.
Det ledes af Ilisimatusarfik Center for Arktisk Velfærd, hvor Steven Arnfjord er centerleder.