Forsker: Ingen tegn på grønlansk nultolerancepolitik

Der har aldrig været en nul-tolerance politik overfor uran i Grønland. Det er den konklusion, som forsker Gry Thomasen er nået frem til, efter at have kigget Inatsisartuts historiske dokumenter efter i sømmene
02. oktober 2015 18:55

Der var både gråd og festsang, efter at Inatsisartut ophævede nultolerancen overfor uran på efterårssamling i 2013.

Men postdoc ved Dansk Institut for Internationale Studer, DIIS, Gry Thomassen sætter spørgsmålstegn ved, om der overhovedet var en nultolerancepolitik at ophæve.

Første gang hun stødte på en reference til nultolerance overfor uran var fra en tekst fra Fællesrådet vedrørende mineralske råstoffer i 1988.

Læs også Minik Rosing: Uranafstemning kan få en negativ betydning

Men da rådet ikke havde kompetence til at træffe beslutninger, kan de ikke have været dem, der har indført nultolerancen.

- Jeg har så været igennem det materiale, plus meget andet materiale, og resultatet af min undersøgelse er, at der aldrig nogensinde er blevet truffet en politisk principbeslutning om, at der skulle være en nultolerancepolitik i Grønland, siger Gry Thomasen til KNR.

Læs også SIK: Vigtigt med storskalalov og ophævelse at nultolerance

Hun fremhæver, at det er vigtigt for lande, der gerne vil eksportere uran at have en meget klar politik om det.

Men uklarheden om nultolerancepolitik er ikke så alvorligt, at det kommer til at have store konsekvenser.

- Hvis man kigger rundt omkring, så er jeg sikker på, at Grønland ikke er det eneste sted i verden, hvor den her slags forekommer.

- Så i første omgang synes jeg bare, at man skal holde fast i, at den her undersøgelse og resultatet af undersøgelsen viser betydningen af, hvor vigtigt det er, at man har en institutionel hukommelse, så man ved, hvad der er foregået tidligere omkring et eller andet givet politikområde, lyder det fra Gry Thomasen.

 

Godt uranarbejde

Faktisk bliver der lavet et godt forarbejde i Grønland og indenfor rigsfællesskabet, mener seniorforsker i DIIS, Cindy Vestergaard.

- Det, der sker her, er, at de i det bureaukratiske niveau indenfor uranområdet er samlet og arbejder ansvarligt for at sikre klarhed om, hvem der er ansvarlige, når det handler om uranproduktion og handel.

- Så det er en god historie indtil videre, siger Cindy Vestergaard.