Formandsskabet vil have åbenhed

Formandsskabet opfordrer nu Inatsisartut-medlemmerne til at spille med åbne kort om deres private økonomiske interesser.
04. juni 2011 13:26

Opfordringen kommer efter, at Revisionsudvalget i onsdags havde Kuupik Kleist i samråd for at få svar på, hvor langt man er kommet med at skabe mere åbenhed om politikeres private erhvervsinteresser.

Formandsskabet har nemlig besluttet, at medlemmerne af Inatsisartut frivilligt kan afgive oplysning omkring deres økonomiske interesser.

Emnet har fået ny aktualitet, efter KNR i april afslørede naalakkersuisoq for råstoffer, Ove Karl Berthelsens, engagement i transportfirmaet Kamma Aps.

De politikere, der gerne vil dele deres eventuelle bijobs med offentligheden, skal ved at udfylde et skema svare på, om de har lønnede stillinger, hverv, bestyrelsesposter og selvstændig virksomhed ved siden af jobbet i Inatsisartut. De skal også angive, om de har selskabsinteresser til en værdi på over 50.000 kroner, og om de stadig har økonomiske mellemværender med en tidligere arbejdsgiver.

Formand Josef Motzfeldt er selv gået i front som det gode eksempel ved som den første at udfylde skemaet, hvor han har svaret nej til samtlige fem punkter.

De første oplysninger vil tidligst kunne offentliggøres efter den 1. juli 2011, oplyser Formandsskabet.

Kuupik Kleist bebudede allerede i 2009, at han ville skabe mere åbenhed omkring politikernes privae erhvervsinteresser.