Formandsopgøret blusser op og Motzfeldt langer ud: Kielsen truer sine partifæller

Formandsopgøret i Siumut spidser til to uger før formandsopgøret. Kim Kielsen truer sine partifæller og respekterer ikke den demokratiske styreform, mener formandskandidat Vivian Motzfeldt.
Formandskampen tager til i Siumut. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Ivik Kristiansen
14. november 2020 11:22

Der er dårlig stemning i Siumut.

I hvert fald ifølge Vivian Motzfeldt, som både er medlem af partiet og formand for Inatsisartut. Hun har en hjemmeside, og på den skriver hun en masse om stemningen i partiet.

Hun skriver blandt andet, at Kim Kielsen, der både er formand for Siumut og Naalakkersuisut, og hans støtter ikke er blege for at true med udsmidning af partiet, hvis medlemmerne ikke er enige med partitoppen.

Trusler om afsættelse

Hun skriver, at hun selv fik det at mærke, da hun fastholdt sin beslutning om at holde forårssamlingen, der var truet på grund af corona.

- Nogle gange kommer der meldinger med ordlyden: Siumut sikrer dit sæde som formand for Inatsisartut, og hvis du holder fast ved, at der holdes forårssamling, må din post komme op til evaluering!, skriver Vivian Motzfeldt på hjemmesiden.

LÆS OGSÅ Motzfeldt slår fast: Der bliver en forårssamling, og forberedelserne er i gang

Kim Kielsen ville have forårssamlingen aflyst på grund af corona. Det blev dog hurtigt modsagt af Vivian Motzfeldt, og en kraftigt forkortet samling blev gennemført.

Respektløs overfor magtfordelingen

Hun slår fast, at de eneste, der skal træffe beslutninger om Inatsisartutsamlinger er Inatsisartut.

Siumut holder landsmøde
 

  • Kim Kielsen har været formand for Siumut siden oktober 2014.

 

  • Partiet holder landsmøde i Nuuk 27.-29. november.

 

  • Der skal vælges formand.
  • Ud over Kim Kielsen og Vivian Motzfeldt er også Erik Jensen formandskandidat.

- Det er svært ikke at bemærke, at Naalakkersuisut alt for ofte ikke har respekt overfor magtfordelingen mellem Inatsisartut og Naalakkersuisut og blander sig. Ligesom der bliver sat stopklodser for Inatsisartuts arbejde med at holde tilsyn med Naalakkersuisut, skriver Vivian Motzfeldt.

Så er der stenbidersagen. Ifølge Vivian Motzfeldt har den tæret på partiets kræfter. 

Stenbidersagen handler om, hvorvidt Kim Kielsen var inhabil, da han var med til at hæve kvoterne for stenbider, samtidig med at han havde lejet sin båd ud til en fisker. Revisionsudvalget undersøgte sagen og kom med en skarp kritik mod Kielsen. 

LÆS OGSÅ Vivian Motzfeldt om mistillid til Kim Kielsen: Derfor ændrede jeg min mening

Kielsens departement har dog svært ved at se, hvordan stenbidersagen hører under Revisionsudvalget. Og det er Vivian Motzfeldt utilfreds med.

- Kræfterne bør blive brugt på samfundet, og ikke på at rette op på enkelte personers fejltagelser, siger hun til KNR, da KNR spørger ind til hendes kritik af Kim Kielsen.

Departementet argumenterer for, at Revisionsudvalgets opgave er at gennemgå landskassens regnskaber. Stenbidersagen har derimod ikke indflydelse på landskassens regnskaber, skriver departementet.

Kielsen ville ikke stille op som formandskandidat

Og så verserer der stadigvæk en sag fra sidste år, hvor seks af Siumuts Inatsisartutmedlemmer og et medlem af Naalakkersuisut erklærede mistillid mod Kim Kielsen.

LÆS OGSÅ Politisk kommentator: Uroen ulmer fortsat i Siumut

Kielsen blev dog fredet af et flertal af partiets lokalafdelinger, i hvert fald indtil landsmødet. Han meldte dengang ud, at han ikke ville genopstille til formandsposten. Men det gør han alligevel. 

- Alle blev enige om, at han kunne fortsætte frem til landsmødet. Det var et kompromis, der skulle sikre, at Siumut ikke væltede sin egen koalition, skriver Vivian Motzfeldt.

Partianliggende

Til spørgsmålet om hvorfor hun kommer med den voldsomme kritik af Kim Kielsen, svarer hun. 

- Forskellige meninger er traditionelt er en styrke hos Siumut, men enkeltes tilragning af magt har hæmmet partiets politiske arbejde, svarer hun.

KNR har prøvet at få fat på Kim Kielsen men uden held. Men fra Inatsisartuts talerstol afviste han onsdag kritikken. Han arbejder efter loven, og så har formandskandidaterne ret til at sige det, de vil, siger han. Det har han også tænkt sig at gøre, fortsætter han.

Men formandsopgøret er et partianliggende, mener Kim Kielsen.

- I forhold til formandsvalget: Det skal vi nok få styr på internt i Siumut, sagde Kim Kielsen under onsdagens spørgetime.

Ud over Kim Kielsen og Vivian Motzfeldt er også Erik Jensen formandskandidat i Siumut.

Siumuts landsmøde bliver holdt 27. til 29. november.