Foto: Morten Heilmann/KNR

Olsvig: Forfatningskommissionen skal trække i arbejdstøjet

IAs formand forventer, at Forfatningskommissionen finder ud af, hvilke elementer en grønlandsk forfatning skal indeholde og får lagt en klar plan for borgerinddragelse i løbet af 2018.

IAs formand, Sara Olsvig, melder i sin nytårsudtalelse klart ud om partiets forventninger til Forfatningskommissionen.

Olsvig siger, at forfatningsprocessen kommer til at vare længere end til slutningen af 2018, men hun forventer, at forfatningskommissionen får indkredset grundelementerne i en kommende forfatning og lægger en klar plan for borgerinddragelse i løbet af 2018.

- Vi har ikke set indtil nu en reel borgerinddragelse i det arbejde, kommissionen laver, og derfor peger vi på, at man skal bruge kræfterne på det nu, siger Olsvig, der også ønsker, at kommissionen helt fundamentalt får klarlagt, hvad der skal indgå i forfatningen.

Olsvig: Man skal ikke bare rundt og prædike

Hun understreger, at det bliver svært at inddrage borgerne i processen, og derfor opfordrer hun kommissionen til at komme i arbejdstøjet og få lagt en plan:

- Det er jo noget, man ikke bare gør med venstrehånd - det med at inddrage borgerne. Det skal sikres, at det gøres på en måde, hvor man ikke blot er rundt og prædike, men at man reelt har en dialog med borgerne om, hvad vores forfatning skal indeholde, siger Olsvig.

LÆS OGSÅ Forfatningskommissionen får svært ved at nå deres mål

Siden kommissionen blev lanceret tilbage i foråret 2017, har det været småt med nyheder fra kommissionen om, hvordan arbejdet med forfatningen skrider frem.

IA vil presse på for fremdrift i arbejdet

Formand for forfatningskommissionen, Vivian Motzfeldt fra Siumut, fortalte dog til KNR i december, at kommissionen vil komme rundt de beboede steder i Grønland og debattere emner, der vedrører forfatningen. Motzfeldt fortalte også, at kommissionen har haft travlt med at oprette et sekretariat.

Sara Olsvig siger, at partiet med gennem sine to medlemmer i kommissionen vil presse på for, at der kommer fremdrift i arbejdet med en forfatning i 2018.

LÆS OGSÅ Forfatningsudkast behøver ikke at være færdig i 2018

Hun siger desuden, at arbejdet ikke skal afsluttes i 2018:

- Den proces, som både hele samfundet og forfatningskommissionen skal igennem, skal jo være en meget grundig proces, og det skal ikke mindst væren en proces, hvor man i langt højere grad end vi har set indtil i dag inddrager befolkningen i arbejdet.

I forbindelse med finanslovsforhandlingerne i slutningen af 2017 opstod der forvirring om tidshorisonten for forfatningskommissionen.

Daværende naalakkersuisoq for selvstændighed, Karl Kristian Kruse, slog i en pressemeddelelse fast, at en bevilling på en halv million kroner ekstra skulle give kommissionen gode betingelser for at afslutte sit arbejde med et udkast til en forfatning med udgangen af 2018.

Det blev senere undsagt af Suka K. Frederiksen, da hun vendte tilbage som naalakkersuisoq for selvstændighed.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt