Foto: KNR

Forfatningsudkast behøver ikke at være færdig i 2018

Flere politiske projekter for at få inddraget befolkningen i forfatningsarbejdet er i gang, og så behøves der ikke at stå en udkast til forfatning klar i 2018. Det siger naalakkersuisoq for selvstændighed.

Forfatningskommissionen får meget travlt, hvis kommissionen skal lykkes med at lave et forfatningsudkast i 2018, som befolkningen kan stå inde for og i sidste ende vedtage ved en folkeafstemning. Det vurderer en ekspert i forfatninger.

I tirsdagens Qanorooq fortalte Naalakkersuisoq for selvstændighed, Suka K. Frederiksen, at der er flere politiske projekter i gang for at få inddraget befolkningen i forfatningsarbejdet.

- Fra Naalakkersuisuts side, var det vores vigtigste budskab, at befolkningen skal have et ejerskab til forfatningen, lød det blandt andet fra Suka K. Frederiksen.

Tiltag til hvordan borgerne skal inddrages er igang

Hun oplyste, at der er flere konkrete tiltag i gang for hvordan borgerne skal inddrages:

- Vi har flere politiske projekter i gang lige nu med budskaber om, at befolkningens deltagelse står åbent. Blandt andet skal vi bruge hjemmesiden, vi skal holde borgermøder, vi skal udarbejde forskellige pjecer. siger Suka K. Frederiksen.

LÆS OGSÅ Studerende efterlyser borgerinddragelse

Udtalelsen fra Frederiksen kommer på baggrunden af en vurdering fra ekspert i forfatninger Jens Wendels-Hansen, der siger til KNR, at forfatningskommissionen får svært ved at lave et udkast til en forfatning for Grønland, som befolkningen kan stå inde for på kun et år.

Mange ting er ikke lige til at beslutte

Der er nemlig store og komplekse spørgsmål, som kommissionen kan inddrage i forfatningsarbejdet, såsom om Grønland fortsat skal have en tilknytning til kongehuset, indretningen af det parlamentariske system og hvem der skal have ret til statsborgerskab:

- Der er rigtig mange af de her ting som normalt står i en forfatning, som ikke er lige til at tage beslutning om, lød det blandt andet fra Jens Wendel-Hansen.

LÆS OGSÅ Forfatningskommissionen får svært ved at nå deres mål

Modsætter pressemeddelelse

I tirsdagens Qanorooq modsagde Suka K. Frederiksen den tidligere udmelding fra Naalakkersuisut om, at forfatningskommissionen skal aflevere et udkast inden udgangen af 2018.

- I Koalitionsaftalen fremgår det, at sagen blev vedtaget til at skulle tage 2 - 3 år. Derfor kan det ikke siges, at sagen lukker helt bestemt det år, lød det fra Suka K. Frederiksen.

Udmeldingen står i modsætning til en pressemeddelelse fra 23. november, hvor daværende naalakkersuisoq for selvstændighed, Karl Kristian Kruse, slog fast, at Forfatningskommissionen fik bevilget en halv million kroner ekstra. Det skulle give kommissionen gode betingelser for at afslutte sit arbejde med et udkast til en forfatning med udgangen af 2018.

Der er heller ikke afsat penge i finansloven til, at kommissionen kan fortsætte sit arbejde efter 2018.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!