Forfatningskommissionen er presset: Politikerne er trætte af at vente

Utålmodige politikere, der snart vil se et udkast til en forfatning, er grunden til, at Forfatningskommissionen nu ikke længere skal møde borgerne ansigt til ansigt.
kuupik V. Kleist
- Tunuliaqutarigunarpaa isumalioqatigiissitap sulinera sivitsorami massakkut. Allanngoqattaartoqarnikuunermik ilaasortatigut aammalu minnerunngitsumik sulisutigut. Taamaammat ilaatigut utaqqikatattoqalerpasilluni politikerit akornanni, Kuupik V. Kleist oqarpoq. Foto © : KNR/Marie Kristensen
07. marts 2022 09:36

Udkastet til Forfatningen, der skal gælde fra den dag Grønland bliver en selvstændig nation, skal nu afleveres senest i udgangen af dette år.

Naalakkersuisut har nemlig ændret kommissoriet for kommissionen sidste år den 3. september.

Forfatningskommissionen

 

 • Arbejdet med henblik på udarbejdelse af Grønlands egen forfatning blev første gang rejst og debatteret i Inatsisartut i 2007.
   
 • Ni år efter, under efterårssamlingen i 2016, blev spørgsmålet igen bragt på bane som et konkret beslutningsforslag i Inatsisartut. Der var opbakning til etableringen af en grønlandsk forfatningskommission.
   
 • Derfor nedsatte Naalakkersuisut den første Forfatningskommission den 27. april 2017.
   
 • Der skal lave et udkast til en grundlov, "som skal være baseret på og danne ramme for det grønlandske folks kultur, sprog og identitet".
   
 • To forslag skal sendes i offentlig høring.
   
 • Det endelige forslag til en grundlov vil efter planen først blive afleveret til naalakkersuisut om et år.
   

Kilde: tunngavik.gl

I den forbindelse har Naalakkersuisut droppet kommissionens mulighed for at møde vælgerne ansigt til ansigt. Formanden for kommissionen formoder, at det skyldes utålmodighed hos politikerne.

- Det er klart at nogle politikere er blevet utålmodige i forhold til at se et resultat af Forfatningskommissionens arbejde.

- Det har været en meget blandet omgang, fordi der er blevet skiftet meget ud, blandet andet af medlemmerne og personalet, siger Forfatningskommissionens formand Kuupik V. Kleist.

Men der er gode grunde til, at arbejdet med en forfatning har trukket ud, forklarer han.

 

LÆS OGSÅ Inatsit tunngaviusussamik suliaqartut inuit qanimut naapinniarunnaaraat

- Så der er naturlige årsager til, at arbejdet ser forsinket, og dermed også at der er nogle politikere, der er utålmodige

Og derfor får kommissionens medlemmer ikke lejlighed til at møde borgerne der, hvor de er.

Når det færdige udkast til forfatningen er overrakt til Naalakkersuisut, vil Selvstyret dog selv arrangere møder med borgerne rundt på kysten. siger Kuupik V. Kleist.

-Udkastet bliver ikke det endelige resultat. Man kan sige at det bliver en start til andre ting, der kommer til at ske.

KNR arbejder på en kommentar fra formanden for Naalakkersuisut om, hvorfor kommissionen ikke skal møde borgerne ansigt til ansigt.