Forfatningskommissionen, der blev nedsat i 2017, skal udarbejde et udkast til en forfatning, der skal gælde fra den dag Grønland bliver en selvstændig stat.Foto: Tunngavik / Forfatningskommissionen

Forfatningskommissionen dropper at samle folks input til ny forfatning

Tidspres og corona skubber kommissionens borgerinddragelse væk fra forfatningsarbejdet. Det skriver Forfatningskommissionen.

Man skal ikke forvente at møde forfatningskommissionen ansigt til ansigt.

Naalakkersuisut har nemlig droppet planen om at møde den menige menneske ude på kysten.

Det skriver Forfatningskommissionen på Facebook:

- Det vil sige, at man ikke længere kan tage ud til kysten og afholde borgerinddragelse, dels på grund af tidspres samt situationen med hensyn til Covid-19, skriver kommissionen på sin Facebookside.

Forfatningskommissionen

 

 • Arbejdet med henblik på udarbejdelse af Grønlands egen forfatning blev første gang rejst og debatteret i Inatsisartut i 2007.
   
 • Ni år efter, under efterårssamlingen i 2016, blev spørgsmålet igen bragt på bane som et konkret beslutningsforslag i Inatsisartut. Der var opbakning til etableringen af en grønlandsk forfatningskommission.
   
 • Derfor nedsatte Naalakkersuisut den første Forfatningskommission den 27. april 2017.
   
 • Der skal lave et udkast til en grundlov, "som skal være baseret på og danne ramme for det grønlandske folks kultur, sprog og identitet".
   
 • To forslag skal sendes i offentlig høring.
   
 • Det endelige forslag til en grundlov vil efter planen først blive afleveret til naalakkersuisut om et år.
   

Kilde: tunngavik.gl

Det sker efter at Naalakkersuisut har revideret og afleveret det nye Kommissorium den 3. september sidste år.

Det nye kommissorium er dermed i kontrast til det forrige, hvor det var formålet, at "forfatningskommissionen skal under sit virke søge at nå ud til alle byer og bygder". Men dette afsnit er fjernet nu.  

 

LÆS OGSÅ Kuupik Kleist bliver ny formand for forfatningskommissionen

I stedet vil kommissionen være mere aktiv på de sociale medier.

- Selvom vi ikke kan rejse rundt i kysten, vægter vi på at lave borgeroplysning ved at bruge sociale medier, samt vores hjemmeside, hvilket vi er i fuld gang med pt, forklarer Kuupik V. Kleist på Forfatningskommissionens Facebook side. Han er formand for Forfatningskommissionen.

 

Ifølge kommissionens tidsplan afleverer Forfatningskommissionen sit udkast til en grønlandsk forfatning til Naalakkersuisut i udgangen af året, så Naalakkersuisut kan præsentere forslaget til Inatsisartut under næste års forårssamling.

LÆS OGSÅ Forfatningskommissionen er gået i stå - igen

Befolkningen får dog mulighed for at komme til orde, når kommissionen har afleveret sit forslag til en forfatning. Selvstyret har nemlig planer om at nå ud til alle byer og bygder, når kommissionen har afleveret sit arbejde.

Forfatningskommissionen, der blev nedsat i 2017, skal udarbejde et udkast til en forfatning, der skal gælde fra den dag Grønland bliver en selvstændig stat.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl