Forfatningskommission er snart færdig med sit arbejde

Forfatningskommissionen bliver færdig med deres forslag til en grønlandsk forfatning i april, skriver Selvstyret i en pressemeddelelse.
Forfatningens formål er, at blive det demokratisk vedtagne lovgrundlag for en selvstændig suveræn grønlandsk stat. Foto © : KNR
16. januar 2023 14:45

Den første Forfatningskommission blev etableret af Naalakkersuisut den 27. april 2017, så efter godt seks års virke, afslutter Forfatningskommissionen arbejdet om tre en halv måneds tid.

Det skriver Selvstyret i en pressemeddelelse. 

Det er kommissionens opgave at komme med et forslag til en grønlandsk forfatning - eller med andre ord; en grønlandsk grundlov. 

Forfatningens formål er, at blive det demokratisk vedtagne lovgrundlag for en selvstændig suveræn grønlandsk stat.

Forfatningskommissionen

 

 • Arbejdet med henblik på udarbejdelse af Grønlands egen forfatning blev første gang rejst og debatteret i Inatsisartut i 2007.
   
 • Ni år efter, under efterårssamlingen i 2016, blev spørgsmålet igen bragt på bane som et konkret beslutningsforslag i Inatsisartut. Der var opbakning til etableringen af en grønlandsk forfatningskommission.
   
 • Derfor nedsatte Naalakkersuisut den første Forfatningskommission den 27. april 2017.
   
 • Der skal lave et udkast til en grundlov, "som skal være baseret på og danne ramme for det grønlandske folks kultur, sprog og identitet".
   
 • To forslag skal sendes i offentlig høring.
   
 • Det endelige forslag til en grundlov vil efter planen først blive afleveret til naalakkersuisut om et år.
   

Kilde: tunngavik.gl

Formanden for Forfatningskommissionen Ineqi Kielsen, der også er politisk konsulent for Siumut, oplyser KNR, at 'udkastet til forfatningen indeholder eksempelvis, at rettigheder som borger skal rangere højere end andre love, og at man som medborger skal have pligter'.

- Når vi har afleveret den, skal Naalakkersuisut og Inatsisartut selv bestemme, hvordan de vil bruge den. Vi håber, at borgerne skal inddrages. 

- Jeg håber, at borgerne vil starte en debat i stedet for at vente på Naalakkersuisut og Inatsisartut, siger Ineqi Kielsen til KNR.

LÆS OGSÅ Forfatningskommissionen er presset: Politikerne er trætte af at vente

Også formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede er begejstret for, at kommissionen snart er færdig med sit arbejde. 

- Jeg er meget glad for, at Forfatningskommissionen har sat en dato for afleveringen af deres arbejde. Det har været et langt og til tider udfordrende forløb.

- Og det er nu op til Inatsisartut at tage stilling til det videre arbejde, blandt andet omkring den videre proces samt udformning af en forfatning, siger Múte B. Egede i pressemeddelelsen.

Udkast til Forfatning og betænkningen vil blive overdraget til Inatsisartut, der skal tage stilling til det videre arbejde.

Forfatningskommissionen bliver nedlagt efter endt arbejde.