Foto: KNR

Forfatningsarbejdet står stille igen

Der er ingen formand lige nu, og så har valget skabt nye udfordringer. Oppositionen er ikke tilfreds med forløbet.

Kommissionens arbejdsgrundlag skal laves om, mener de to store oppositionspartier, der er utilfredse med de problemer, som forfatningskommissionen endnu engang går igennem.

- Det har jo desværre vist sig at være noget rod, siger formand for Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig.

LÆS OGSÅ Forfatningskommissionen må begynde forfra

Ikke første gang

Arbejdet i forfatningskommissionen har stået stille i lange perioder, efter at forslaget om at etablere kommissionen blev hastebehandlet i efteråret 2016.

Det gør det også nu efter formand, Vivian Motzfeldt, trak sig fra posten, da hun blev udnævnt til naalakkersuisoq, efter Inatsisartutvalget for omkring halvanden måned siden.

LÆS OGSÅ Suka K: - Kom i gang med arbejdet

Sara Olsvig siger, at hun ikke har hørt noget, om hvad det næste skridt bliver, og det har Demokraternes medlem af forfatningskommissionen heller ikke.

- Hvem er formanden, og hvem er medlemmer af forfatningskommissionen nu? Hvornår skal vi starte op efter valget? Hvad er det, vi skal, og sådan nogle ting. Altså, nu har vi ventet i over en måned, og der er ikke kommet noget, siger Nivi Olsen.

Det er et problematisk, mener hun. Der er et sekretariat for kommissionen, der i flere omgange har stået stille.

- Og de får jo løn, men de har ikke noget, de kan forholde sig til, før Naalakkersuisut har bestemt, hvem der skal sidde som formand også videre, siger Nivi Olsen.

Valg har ændret på situationen

Ifølge kommissoriet for forfatningskommissionen skal der være syv medlemmer, så hvert parti, der har opnået valg til Inatsisartut, er repræsenteret. Partierne skal også repræsenteres forholdsmæssigt efter deres størrelse i Inatsisartut.

- Nu har vi en ny situation. Der er flere partier, siger Sara Olsvig.

Kommissoriet bliver altså svært at gennemføre, så derfor ønsker Inuit Ataqatigiit, at forfatningskommissionen skal have et nyt arbejdsgrundlag.

- Vi håber rigtig meget og opfordrer til, at man hurtigt får lavet et nyt kommissorium for at se på, hvordan er det sammensætningen af kommissionen skal være, hvor mange skal sidde der for at sikre, at vi har alle partier repræsenteret og så komme i gang med arbejdet igen.

LÆS OGSÅ Forfatningskommissionen skal trække i arbejdstøjet

Dette bakkes op af Nivi Olsen, som ikke mener, at det holder, hvis hvert parti ikke har et mandat i forfatningskommissionen.

- Derfor, tænker jeg, at Naalakkersuisut bliver nødt til at sætte sig sammen, og det skal være snart, og snakke om, hvordan vi skal forme forfatningskommissionens sammensætning, siger hun.

KNR har uden held henvendt sig til naalakkersuisoq for indenrigsanliggender, Vittus Qujaukitsoq. Der er travlhed i departementet lige nu, lyder det.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt