Foto: Inge S. Rasmussen / KNR

Olsvig: Forfatningskommissionen må begynde forfra

Forfatningskommissionens arbejde bør begynde forfra udtalte IA formand Sara Olsvig onsdag aften i en erkendelse af, at arbejdet er kommet skævt fra start.

Der var hård kritik af forfatningskommissionens arbejde fra Inuit Ataqatigiits formand, Sara Olsvig, i gårsdagens vagdebat om selvstændighed på KNR.

Olsvig erkendte, at arbejdet var gået skævt og lagde ganske enkelt op til at begynde forfra med forfatningsarbejdet:

 - Arbejdet er gået skævt i gang og vi vil gerne starte forfra fra et blankt stykke papir, sagde Olsvig onsdag aften.

LÆS OGSÅ Forfatningskommissionen nægter fortsat at arbejde

Hun kritiserede blandt andet, at forfatningskommissionen havde valg at arbejde udelukkende på grønlandsk og engelsk:

- Og her i landet har vi altså nogle borgere, der ikke taler grønlandsk. Bare det som eksempel viser, at forfatningskommissionen ikke har haft fokus på at inddrage befolkningen. Forfatningskommissionen har desværre heller ikke haft fokus på at den her forfatning, den kommer til at gælde for alle i landet. Og det er det, en forfatning skal - den skal også tage højde for de mindretal vi har i landet, siger Sara Olsvig.

Kielsen: Man bliver flov

Siumutformand, Kim Kielsen, var enig i, at forfatningskommissionen kunne være kommet bedre i gang:

 - Som det er blevet nævnt af alle mulige, så har den ikke fået en god start. Det er ærgerligt med så vigtig en lov, at den ikke har fået en god start. Jeg synes, det er ærgerligt, og man er også flov som politiker, når det går sådan, sagde Kim Kielsen.

Kielsen stod dog fast på, at kommissionen må forholde sig til det arbejdsgrundlag, der foreligger, og komme videre:

- Lad os få det kørt, og hvis der er nogle gnidninger, så få dem rettet undervejs. Det er de unges fremtid,vi taler om her. Det er de unges lovgivning, og la dem komme med ind i diskussionerne, sagde Kielsen.

LÆS OGSÅ Vi laver forfatning for et selvstændigt Grønland

Demokraterne holdt omvendt på, at forfatningskommissionen bør nedlægges, fordi pengene ifølge partiet kan bruges bedre på andre områder. Det fortalte formand for Demokraterne, Randi Vestergaard Evaldsen:

- Vi har brugt omkring 20 millioner kroner på noget, som faktisk ikke har haft effekt på samfundet, jeg synes man skal til at prioritere rigtigt i det her samfund. I går talte vi om omsorgssvigt og seksuelt misbrug af børn. Hvor søren er prioriteringen i det her land?

Du kan se hele debatten om selvstændighed her:

IQ2018 Debat: Selvstyre, KNR 18.04.2018

 

Kommentarer