HUNDESYGE Forebyggelse kan muligvis forhindre nye udbrud

Et obligatorisk vaccinationsprogram kan muligvis forhindre nye udbrud af hundesyge - men det kræver flere ressourcer, skriver naalakkersuisoq Karl Kristian Kruse mandag i et svar på et §37 spørgsmål. I Qeqertaq er epidemien af hundesyge tilsyneladende ved at være under kontrol.
- Jeg har ikke hørt om flere tilfælde af hunde, der er døde siden sidste uge, siger Jakob Jonathansen fra Qeqertaq. Foto © : Mads Reimer
15. februar 2016 17:50

- Når hundene får sygdommen, ligger de sig ned og hyler, når de gør sådan, beder ejeren mig om at aflive dem, fortalte Jakob Jonathansen fra Qeqertaq til KNR, da hundesygen hærgede blandt slædehundene i bygden.

Indbyggerne efterlyste vaccine for et redde deres raske hunde, men borgmester i Qaasuitsup Kommunia, Ole Dorph, oplyste til KNR, at embedsdyrlægen var langtidssygemeldt, og at man ikke kunne skaffe de nødvendige vacciner til hundene.

Læs også HUNDESYGE Risiko for flere døde hunde trods vaccine

Det fik Ane Hansen, Inuit Ataqatigiit, til at kræve, at naalakkersuisut laver et beredskab til at håndtere et fremtidigt udbrud.

Naalakkersuisoq for fiskeri, fangst og landbrug, Karl Kristian Kruse oplyser mandag til Ane Hansen fra Inuit Ataqatigiit, at det vil kræve en "virkningsfuld og dybdegående forebyggelse at følge op på udbruddet af hundesygen."

- Dette kan kun ske ved et obligatorisk vaccinationsprogram samt revidering af måden slædehunde bliver holdt på. Hvis smittespredning ikke bliver bremset, og hvis ikke alle hunde vaccineres korrekt, vil vi også i fremtiden se disse voldsomme udbrud af hundesyge, står der i svaret fra Karl Kristian Kruse.

Læs også HUNDESYGE Ane Hansen: Der er brug for en handlingsplan

Skal det ske, kræver det flere ressourcer til Veterinær- og Fødevaremyndigheden i Grønland - som i de senere år støt og gradvist har fået flere og flere arbejdsopgaver uden at få flere medarbejdere, står der i svaret.

Fra Qeqertaq fortæller Jakob Jonathansen mandag, at hundesyge-epidemien tilsyneladende er ved at være under kontrol:

- Jeg har ikke hørt om flere tilfælde af hunde, der er døde siden sidste uge, siger Jakob Jonathansen.

Læs også HUNDESYGE Dorph og vacciner på vej til Qeqertaq

KNR ville gerne have spurgt Karl Kristian Kruse, om Naalakkersuisut vil bevilge flere midler til området og iværksætte et obligatorisk vaccinationsprogram for at forhindre fremtidige udbrud, men Karl Kristian Kruse henviser til svaret på §37-spørgsmålet og ønsker ikke at udtale sig yderligere.

Læs også HUNDESYGE 70 hunde aflivet i Qeqertaq

Læs også HUNDESYGE Dorph vil have ekstra dyrlæge