HUNDESYGE Risiko for flere døde hunde trods vaccine

Nu er 218 hunde og 38 hvalpe i Qeqertaq blevet vaccineret, oplyser kommunens bygdeservicecenter. Det sker, efter at omkring 75 slædehunde i løbet af sidste uge har måttet lade livet på grund af hundesyge. Men selvom næsten alle hundene nu er vaccineret, risikerer flere at dø, advarer dyrlægen.
Foto © : Nielsen Mamarut
Skrevet af Jaaku Lyberth
02. februar 2016 06:55

- Vi kan godt forvente, at der er flere hunde, der dør, og det har noget at gøre med, at sygdommen stadigvæk er i hundeflokken, så der er stadig nogle, der kan blive syge, siger dyrlægen  i Qaasuitsup Kommunia  Sanne Wennerberg, der lige er vendt tilbage til embedet efter længere tids sygemelding.

Læs også Dorph og vacciner på vej til Qeqertaq

Men det er hundeejerne, der ene og alene har ansvaret for at deres hunde er vaccinerede, fastslår hun over for KNR.

Det er således ikke myndighedernes ansvar, lyder det:

- Det er hverken kommunen eller Selvstyrets ansvar. Det er et tilbud til hundeejerne om at beskytte deres hunde ekstra meget.

- Det er ikke noget nyt, hundeejerne ved godt at sygdommen er der, og at man kan vaccinere imod den, siger dyrlægen,

- Det er noget, de selv skal sørge for og selv skal betale, siger dyrlægen i Qaasuitsup Kommunia, Sanne Wennerberg. 

Men når det går så vidt som til, at 75 hunde dør af en sygdom, som der lokalt er vaccine for, skyldes det, at kommunen ikke har kunnet skaffe adgang til vaccination, der ligger i dyrlægeembedsboligen.

Læs også Dorph vil have ekstra dyrlæge

-  Det har været en ganske unik situation, hvor man kan sige, at tilfældighederne er faldet brat sammen, og ud fra det skal man finde en fremmadrettet løsning på det, siger Sanne Wennerberg, der opfordrer kommunerne til at ændre deres praksis, så hundevaccinationerne kan ske som i Qeqqata Kommunia.

Læs også bureaukrati-koster-hundeliv

 - Så kan man håbe på, at de mange hundedødsfald i Qeqertaq kan være løftestang  til at andre kommuner/byer også siger, vi vil også tilbyde vores borgere denne mulighed, så kan  vore borgerne købe vacciner i kommunen, lyder opfordringen fra dyrlægen i Qaasuitsup Kommunia, Sanne Wennerberg.

Hun opfordrer samtidig hundeejerne til at holde hundene i snor, så de ikke smitter hinanden. På  grund af epidemien i Qeqertaq har Qaasuitsup Kommunia valgt at betale vaccinen, oplyser dyrlægen.