Miljøorganisation: Forbud mod tung bunkerolie i Arktis er for slapt

1. juli blev det forbudt for skibe at sejle med tung bunkerolie i Arktis, men miljøorganisationen Green Global Future er ikke tilfredse. Der er for mange smuthuller, lyder kritikken.
Tung bunkerolie udleder blandt andet giftige partikler, der er med til at forurene luften. Derfor så Green Global Future helst, at der blev indført et totalforbud med det samme. Foto © : Kåre Press-Kristensen
Skrevet af Thor Bill
08. juli 2024 07:31

Skibe må ikke længere have tung bunkerolie ombord, når de bevæger sig ind i arktiske farvande.

Det sikrer et FN-forbud, der trådte i kraft 1. juli.

Men forbuddet har store undtagelser, som vækker kritik fra miljøorganisationen Green Global Future.

For skibe, der overholder polarkoden ved eksempelvis at have dobbeltskrog, må fortsat gerne sejle med tung bunkerolie fem år endnu – indtil 1. juli 2029.

Hvad er polarkoden?

Polarkoden er et internationalt regelsæt, der skal sikre, at de skibe, der sejler i Arktis, er rustet til forholdene.

Reglerne stiller blandt andet krav til skibenes konstruktion, stabilitet, udstyr, sejladsplanlægning samt uddannelse og træning af besætningen. Eksempelvis skal skibe have dobbeltskrog for at undgå oliespild ved havari. 

Polarkoden indeholder desuden regler for beskyttelse af den sårbare natur i polarområdet.

Kilde: Søfartsstyrelsen

Samtidig har arktiske stater også mulighed for at fritage skibe, der sejler under landets eget flag, fra det nye forbud.

Og det er alt for store smuthuller, mener seniorrådgiver hos Green Global Future, Kåre Press-Kristensen.

- Det betyder altså, at tre ud af fire skibe enten automatisk er fritaget eller kan fritages fra det her forbud. Og vi ser mere og mere sejlads i Arktis, så det er et kæmpe problem, siger han.

Samtidig understreger han, at skibe med dobbeltskrog ganske vist er beskyttet bedre mod oliespild, men at det ikke hjælper på den luftforurening, som tung bunkerolie udleder.

Derfor vil brugen af tung bunkerolie fortsat være til stor skade for både mennesker og miljø i Grønland, mener han.

- Man skal lige huske på, at man helt tilbage i 2011 lavede et totalt forbud i Antarktis. Så det er jo på høje tid, at vi får noget tilsvarende for Arktis.

Hvad er tung bunkerolie?

Tung bunkerolie bliver også kaldt for heavy fuel oil (HFO).

HFO er meget vanskelig og til dels umulig at opsamle ved lave havtemperaturer.

Ved større spild af HFO vil der derfor være stor risiko for, at olien forbliver længe i vandet eller på de kyster, olien eventuelt strander på.

Kilde: Naalakkersuisut


Grønland bør stramme reglerne

Forbuddet mod tung bunkerolie blev vedtaget af FN’s søfartsorganisation, International Maritime Organization (IMO), i 2021.

Og Kåre Press-Kristensen erkender, at det vil være tæt på umuligt at få strammet reglerne derigennem. Derfor opfordrer han de arktiske lande til selv at tage affære.

- Eksempelvis ved at pålægge rigtig høje havneafgifter til skibe, der sejler på tung bunkerolie i Arktis, så det ikke bliver attraktivt. Eller simpelthen forbyde skibe, der sejler under deres flag, at sejle på tung bunkerolie, siger han.

Ifølge seniorrådgiveren ville rederierne nemlig kunne skifte brændstof med det samme.

- Det her skift til renere brændstof kan man gøre i morgen, hvis man vil det. Man skal ikke ændre motor eller noget som helst, man skal bare tanke de renere brændstoffer.

De renere brændstoffer er dog dyrere end den tunge bunkerolie, og der vil derfor være nogle ekstraomkostninger for rederierne. Men Kåre Press-Kristensen tror ikke, at det vil betyde store prisstigninger for forbrugerne.

- Men man skal huske, at skibstransporten er en meget lille del af varens pris nede i Brugsen. Derfor vil det næsten ingenting betyde. Vi snakker måske et par kroner for en gennemsnitlig grønlandsk familie om dagen, siger han.