Forældet valglov

Danske, grønlændere og færinger, der bor i udlandet, stemmer for en stor dels vedkommende slet ikke, når der er valg i hjemlandet. Og det kritiseres nu skarpt af Danes Worldwide, som er en forening for udlandsdanskere.
Skrevet af Martine Lind Krebs
02. september 2011 07:39

Over 150.000 danskere, grønlændere og færinger bor i udlandet, men kun en tredjedel stemmer, når der er valg, skriver Politiken.

Ifølge Danes Worldwide er problemet, at valgloven er alt for indviklet og kræver en grundlovsændring. I grundloven står der nemlig, at man skal have bopæl i det danske rige for at kunne stemme. Og det er forældet og udemokatisk, mener foreningen. Ifølge valgloven kan alle, der vender tilbage til landet inden for to år, stemme. Samtidig er der en masse undtagelser for eksempelvis diplomater og studerende.

De øvrige nordiske lande er mere liberale end Danmark. I Finland og Sverige kan man stemme, så længe man har statsborgerskab, og i Island og Norge er grænsen henholdsvis 8 og 10 års ophold i udlandet.

På Christiansborg er flere partier indstillet på at kigge på Valgloven og måske Grundloven. Dog modsætter Socialdemokraterne sig en ændring.

-  Jeg synes, at der er en god sammenhæng mellem, at man bor et sted, og at det er der, man udøver sit demokrati, siger kommunalordfører Rasmus Prehn til Politiken.