Fødevaremyndigheder advarer: Spis ikke kasserede rejer fra container

De seneste par dage har der været billige containerrejer til salg på Facebook i Ilulissat. Nu advarer fødevaremyndighederne mod at spise dem.
800 kilo rejer bliver lige for tiden solgt på Facebook i Ilulissat, men de kan ikke spises, advarer både Royal Greenland og fødevaremyndighederne. Foto © : Håkan Dahlström/Flickr Creative Commons
23. februar 2024 11:45

- Spis ikke kasserede rejer.

Sådan lyder det fra Veterinær- og Fødevaremyndighederne her i landet.

Advarslen kommer, fordi der de seneste par dage har været billige rejer til salg på Facebook i Ilulissat.

Men rejerne kommer fra en af Royal Greenlands affaldscontainere i byen, og derfor skal de ikke spises.

Opfordringen fra fødevaremyndighederne kommer efter, Royal Greenland selv har rettet henvendelse til myndighederne, skriver de i en pressemeddelelse.

- Vi videregiver hermed Royal Greenlands advarsel mod at købe og spise de kasserede rejer, skriver de.

Må ikke videresælges

I pressemeddelelsen fra fødevaremyndighederne fremgår det, at det er ulovligt at videresælge fødevarer, hvis der blandt andet er ’tegn på fordærvelse eller af anden grund er uegnet til menneskeføde.’

Og det gør sig gældende for de kasserede rejer, skriver fødevaremyndighederne.

Tidligere på ugen oplyste Royal Greenland til KNR, at rejerne var blevet smidt ud, fordi de var over sidste salgsdato. Derfor opfordrede de allerede i onsdags til, at man ikke spiser rejerne.

Alligevel har nogen altså samlet dem op i den ulåste container, som de lå i - og derefter solgt dem videre til andre på Facebook. 

Bodil Marie Damgaard er chef for kommunikation og HR i Royal Greenland. Hun indrømmer, at rejerne skulle være bortskaffet i en aflåst container, hvor man ikke kunne få fat i dem. 

Politiet afventer

Politiet har ikke tænkt sig at gå ind i sagen, medmindre de får henvendelser fra borgere, der giver anledning til at starte en efterforskning, oplyser vagtchef ved Grønlands Politi Jørgen Madsen.

- Vi afventer og ser. Hvis der kommer anmeldelser, så må vi tage den derfra, fortæller han.

- Vi afventer anmeldelser om eventuelt tyveri, hvis Royal Greenland vil anmelde tyveri fra deres containere, siger Jørgen Madsen.