FN-debat: Unge bekymrer sig om klimaforandringer

Maya-Natuk Rohmann Fleischer, som har deltaget ved en debat om FN’s nye børnekonvention, kommer med et opråb til de voksne om klimaforandringer.
Børneråddet har sat fokus på renlighed, sundhed og et bæredygtigt miljø i FN's børnekonvention. Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
07. september 2023 10:52

-Ja, der er meget klimaangst i Grønland og over alt i verden, hvor folk har oplevet klimaforandringerne tæt på.

Sådan siger Maya-Natuk Rohmann Fleischer, som i august deltog i UNICEF's børneråd, Children Advisory Team, ved en debat i New York om FN’s nye børnekonvention.

I 2021 blev det besluttet, at børn fra over hele verden skal være med til at lave den nye børnekonvention under debatter hvert år.

Og her er Maya-Natuk Rohmann Fleischer med fra Grønland.

Selvom debatten har dét formål at inddrage dem, det handler om, nemlig børn - så har de unge debattører talt om mere inddragelse.

- Vi har snakket meget om børns meninger, og hvordan vi kan får børn hørt, siger Maya-Natuk Rohmann Fleischer.

Der skal handling til

Børneråddet har sat fokus på renlighed, sundhed og et bæredygtigt miljø i FN's børnekonvention. Ud over de emner er der også speciel fokus på klimaforandringer.

Det skriver UNICEF i en pressemeddelelse.

Et fokusområde som Maya-Natuk Rohmann Fleischer synes er vigtigt.

- Det er et utroligt vigtigt emne, som vi skal passe rigtig godt på, fordi det omhandler os rigtig meget, siger hun.

Og hvis børnene ikke skal blive yderligere bekymret for fremtiden, må de voksne handle nu, mener Maya-Natuk Rohmann Fleischer.

- Jeg tror, det bedste, man kan gøre for at hjælpe børn med den klimaangst, er, hvis man engagerer sig. Altså alle skal vise, at de er engageret i at gøre en forskel, fordi det er den bedste måde at komme frem på.

-De unge ved, at klimaforandring er noget, man skal gøre noget ved, og det er nu.