Flytning af Kangerlussuaq til debat

Det er i eftermiddag, Inatsisartut tager hul på debatten om hvilke af Transportkommissionens anbefalinger, der skal føres ud i livet.

I kommisionens knap 500 sider tykke betænkning, der udelukkende bygger på hvad der er sundt for samfundsøkonomien, er der tre hovedelementer:

For det første anbefaler kommissionen at atlantlufthavnen i Kangerlussuaq flyttes til Nuuk. Men fordi det kræver flere undersøgelser, før man kan træffe den beslutning, er der egentlig kun to store punkter at diskutere i dag - i hvert fald at dømme ud fra Naalakkersuisuts forelæggelsesnotat.

1) Havnen i Nuuk skal udvides, og:

2) Lufthavnen i Narsarsuaq skal skiftes ud med en regional landingsbane i Qaqortoq.

Siden betænkningen blev offentliggjort den 1. april, har især punkt 2 afstedkommet heftige meningsudvekslinger i den sydlige del af landet, men også blandt medlemmer af Inatsisartut, der har deres ophav der.

Således har for ekspempel IA's politiske ordfører Aqqaluaq B. Egede  tilkendegivet, at han finder forslaget om at nedlægge atlantlufthavnen i Narsarsuaq uacceptabelt, hvorimod hans formand Kuupik Kleist har ytret ønske om det modsatte.

Kommunalbestyrelsen i Kommune Kujalleq slog den 6. oktober fast, hvor den står i spørgsmålet. Et stort flertal på 11 stemte for en lufthavn i Qaqortoq.

Men der er også mange andre anbefalinger, som tinget på det ene eller andet tidspunkt skal forholde sig til. For eksempel om landingsbanerne på østkysten skal erstattes med en ny lufthavn i Tasiilaq og i Illoqqortoormiut, om landingsbanen i Ilulissat skal forlænges, og om lufthavnen i Qaanaaq skal lukkes.

Indtil videre har Naalakkersuisut imidlertid allerede bortkastet en af kommissionens anbefalinger, nemlig den om at lukke for den underskudsgivende kystlange passagerbesejling hurtigst muligt. Her valgte styret i stedet at give rederiet Arctic Umiaq Line en ny 4-årig underskudsgaranti.

I dag er en ekstraordinær mødedag i Inatsaisartut, hvor Transportkommisionens anbefalinger er eneste dagsordenspunkt.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt