Flyforbindelserne halter i landets mest isolerede by. Men løsningerne venter ikke lige om hjørnet

Borgere i Ittoqqortoormiit har svært ved at få plads på flyene ud af byen. Det skyldes blandt andet, at turister fylder flyene op. Men det er svært at ændre, for turismen er vigtig for byen, understreger borgmesteren i Kommuneqarfik Sermersooq.
Det islandske flyselskab Nordlandair flyver til lufthavnen i Nerlerit Inaat nær Ittoqqortoormiit to gange om ugen. Men flysæderne er ofte reserveret til turister lang tid i forvejen.
27. juni 2024 07:35

Den mest isolerede by i Grønland. Sådan lyder beskrivelsen af Ittoqqortoormiit i turistbrochurerne.

Derfor giver det måske også sig selv, at sparsom infrastruktur er et vilkår for indbyggerne i den nordøstgrønlandske by. Men lige nu er det dog ekstraordinært svært at komme til og fra byen. 

En stor del af de flysæder, der hver uge er til den regionale lufthavn i Nerlerit Inaat, er nemlig ofte booket til turister lang tid i forvejen. 

Det kom frem på et borgermøde med borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Avaaraq Olsen (S) i sidste måned. Her udtrykte byens borgere især deres bekymring over mangel på ledige flybilletter til lokale, der ikke booker i lige så god tid som turisterne, fortæller hun.

- Borgerne siger, at de nuværende fly fyldes op med turister lang tid frem, så de har svært ved selv at få pladser, selvom de måske ikke er særlig mange, der skal afsted, forklarer Avaaraq Olsen om de henvendelser, hun har fået fra folk i byen.

En udfordring, som borgmesteren også selv fik at mærke under planlægningen af borgmesterbesøget i Nordøstgrønland. 

- Vi var et stort hold, som der ikke var plads til på ruteflyene, så vi chartrede et fly for at komme afsted, fortæller Avaaraq Olsen. 

Turister fylder flyene

 En af udfordringerne ved forbindelserne til Ittoqqortoormiit er, at der ikke er nogen direkte flyvninger til resten af landet. I stedet skal alle rejsende til og fra den regionale lufthavn i Nerlerit Inaat via Island, når de vil rejse til andre steder i Grønland. Her er der to ugentlige forbindelser med det islandske flyselskab Nordlandair til henholdsvis Akureyri i det nordlige Island om mandagen og om torsdagen til Reykjavik, hvorfra man altså kan købe billet til Nuuk eller Kulusuk.

-  Det påvirker selvfølgeligt en at se, hvor svært det er for borgerne i Ittoqqortoormitt for eksempel at komme til læge. Vi mødte en, der var blevet forhindret flere gange. Både på grund af at der ikke var plads på flyene og på grund af flere aflysninger, siger borgmesteren. 

En af de ting, som borgerne efterspørger, er en tidligere model for flyforbindelserne, hvor det var muligt at komme mere direkte til hovedstaden.

Før 2017, hvor man forhandlede en ny servicekontrakt, var det ellers muligt at flyve direkte til Nuuk via såkaldt trekantsflyvning, hvor der både var forbindelser mellem Island, Kulusuk og Ittoqqortoormiit og mellem Nuuk, Kulusuk og Ittoqqortoormiit.

Avaaraq Olsen understreger, at det er en svær balance at finde den rigtige model for trafikken til og fra Ittoqqortoormiit, for byen er lille, og turismen er et vigtigt erhverv for området, som der også skal være plads til.

- Det er klart, det er ikke, fordi man ikke vil have turismen deroppe, man vil bare have nogle muligheder for de herboende borgere, siger hun og understreger, at hun nu vil indlede en dialog med de forskellige aktører på området for at se, hvilke mulige løsninger der kan være.

Flyselskab arbejder på en løsning

En af de aktører er naalakkersuisoq for bolig og infrastruktur, Hans Peter Poulsen (S).

Han oplyser, at naalakkersuisut ikke har fået en henvendelse fra borgmesteren endnu, men at man er bekendt med problemerne i Ittoqqortoormiit.

- Vi venter på borgmesterens henvendelse, men er selv i dialog med både Nordlandair og det lokale rejsebureau, siger han. 

Ifølge Hans Peter Poulsen er det især om foråret og i efteråret, at der størst problemer med flyvningerne. Han har derfor talt med Nordlandair, som arbejder på en løsning:

- De meddeler (Nordlandair, red.), at de arbejder på at tilføje en ekstra flyvning, så der er forbindelse tre gange om ugen. Og så vil de også bruge større fly i fremtiden, siger han.

Der er dog ingen meldinger om, hvornår det vil ske. Indtil videre opfordrer Hans Peter Poulsen derfor borgerne til at henvende sig til det lokale rejsebureau Nanu Travel, når de oplever problemer med at booke fly ud af byen.