Tilbageblik: Flere kandidater har skandaler i bagagen

En stribe kandidater til Inatsisartut har tidligere skabt overskrifter ved vold og tvivlsom brug af skattekroner.
Foto © : Tusagassiivik
23. april 2018 16:15

På tirsdag vil 231 personer stå på stemmesedlerne til Inatsisartut. Heriblandt en stribe personer med skandaler i bagagen, som har haft negative konsekvenser for deres politiske liv.

Sagerne herunder står i kronologisk rækkefølge:

I 2016 påpegede Folketingets Økonomikontor, at folketingsmedlem Aleqa Hammond havde brugt sit kreditkort fra Folketinget til private indkøb på 13.000 kr. Ifølge politikeren skyldtes beløbet, at iTunes havde misbrugt hendes konti.

LÆS OGSÅ Jeg er ikke stolt over de seneste dages hændelser

Beløbet blev efter påtalen betalt tilbage, men medførte, at Siumut ekskluderede Aleqa Hammond.

Sagen kom to år efter, at Hammond måtte trække sig som formand for Naalakkersuisut, efter Revisionsudvalget i Inatsisartut påtalte et misbrug på godt 100.000 kr. fra landskassen, der var brugt på private formål.

Beløbet blev seks måneder senere betalt tilbage til landskassen.

Valgbarhed

Udvalg til Valgs Prøvelse under Inatsisartut afgør, om de valgte kandidater er gyldige til at sidde i Inatsisartut.

Et medlem af Inatsisartut kan miste sin valgbarhed, hvis personen ved dom eller idømmelse af bøde for en kriminel handling 'i almindeligt omdømme' gør en person uværdig til en plads i Inatsisartut.

Kilde: Inatsisartutlov fra 2010 om Inatsisartut og Naalakkersuisut
 

Trak sig selv fra Naalakkersuisut

I 2014 kom det frem, at daværende naalakkersuisoq for sundhed og infrastruktur, Steen Lynge, havde et mellemværende med landskassen på 48.547 kr. Beløbet blev tilbagebetalt umiddelbart efter, at revisionsudvalget i Inatsisartut påtalte sagen.

Steen Lynge trak sig umiddelbart efter som naalakkersuisoq. Han stiller i dag op som kandidat for Demokraterne.

 

LÆS OGSÅ Anmelder: Misbrug af landskassen skal stoppes

I 2013 blev Nikku Olsen stemmesluger ved valget til Inatsisartut med sit kandidatur for Partii Inuit. Men en sag om vold mod sin kæreste i 2005, som endte med et forlig i 2008, betød, at Udvalg til Valgs Prøvelse kendte Nikku Olsen uvalgbar til en plads i Inatsisartut.

Nikku Olsen har siden skiftet til Partii Naleraq, som han nu stiller op til Inatsisartut for.

Kort før valget til Inatsisartut i juni 2009 kunne daværende formand for Naalakkersuisut, Hans Enoksen, se sig omtalt i AG i artikelserien "Elitens fråds". Avisen dokumenterede, hvordan flere politikere i hans regering havde brugt offentlige penge på blandt andet dyre middage, besøg på barer, privatfly og reception på Hawaii.

En borger politianmeldte misbruget efter offentliggørelsen, og Enoksen gav efter valget AG en del af skylden for valgnederlaget.

Hans Enoksen er ikke dømt og stiller i dag som bekendt op som formand for Partii Naleraq.

Misbrug udløste fængselsdom

Tidligere naalakkersuisoq for bolig og infrastruktur fra Siumut, Jens Napaattooq, blev i 2005 smidt ud af Naalakkersuisut efter at have brugt 128.000 kroner fra repræsentationskontoen i Hjemmestyret til private formål.

I 2007 blev Jens Napaattooq idømt fire måneder i anstalten for misbrug af skatteborgernes penge. Han opstiller ved dette valg for Partii Naleraq.

LÆS OGSÅ Rasmus Frederiksen nægter at betale

Under samme Siumut-regeringsperiode trak daværende naalakkersuisoq for fiskeri, Rasmus Frederiksen, i 2005 sig, efter han havde haft repræsen­tationsudgifter til spisning og alkohol. Udgifterne forløb sig til 160.000 kr. over et år.

Rasmus Frederiksen forsøgte i 2005 med et politisk come back, men blev afvist hos Siumut. Ved dette valg står han dog igen på partiets kandidatliste.

Det midlertidige Udvalg til Valgs Prøvelse afgiver efter 24. april indstillinger for alle valgte kandidater.