Socialdemokratiet: Flere danske unge skal være værnepligtige

Danmark har brug for flere værnepligtige, siger Socialdemokratiets forsvarsordfører. Det er uvist, om værnepligten også skal gælde kvinder.
Den danske regering kommer til at foreslå, at flere danske unge bliver værnepligtige, oplyser Socialdemokratiets forsvarsordfører Simon Kollerup. Foto © : Forsvaret
24. maj 2023 12:57

- Danmark skal igen have flere værnepligtige, fordi vi har brug for at styrke vores forsvar.

Sådan siger Simon Kollerup, der er forsvarsordfører fra Socialdemokratiet.

Den danske regering præsenterer senere i denne uge sit udspil til et nyt forsvarsforlig, som de grønlandske og færøske partier i Folketinget skal forhandle med om.

Og her vil forslaget om flere værnepligtige indgå, siger Simon Kollerup.

- Vi har brug for et forsvar, der har en bredere rekrutteringsbase, og vi har brug for, at flere unge danske mænd og kvinder er inde omkring værnepligten, for det er en stærk bund under et stærkt forsvar.

Hos Dansk Folkeparti ønsker man, at værnepligten også skal omfatte Færøerne og Grønland. 

- Af den simple årsag, at færinger og grønlændere i dag ikke aftjener deres værnepligt. Vi tror på, at det vil være en god ting, for færinger og grønlændere har stort kendskab til havet, Nordatlanten og Arktis. De vil være fantastiske i flåden, hvor vi er underbemandet, siger Alex Ahrendtsen.

Det er i dag frivilligt for grønlandske unge, om de vil melde sig som værnepligtig til Forsvaret.

Indtilvidere har ingen partier herhjemme ønsket at indføre værnepligt for grønlandske unge. Naalakkersuisut har dog tidligere opfordret til, at flere grønlandske unge søger mod Forsvaret. 

Dog afskaffede Naalakkersuisut i 2021 Forsvarets værnepligtsafprøvning i Grønland

Simon Kollerup vil dog ikke sige, hvor mange ekstra der er behov for, hvor længe værnepligten eventuelt skal blive udvidet til, eller om værnepligten fremover skal gælde både mænd og kvinder. 

- Der er ikke nogen tvivl om, at en øget ligestilling i værnepligten er en vigtig prioritet, som vi også har skrevet i vores regeringsgrundlag. Så det er bestemt noget, vi også kommer til at kigge på, siger Simon Kollerup.