Naalakkersuisut giver ikke en krone til unge, som vil i værnepligt
Naalakkersuisut har stoppet Forsvarets værnepligtsafprøvning i Grønland.
Det betyder, at unge grønlændere skal rejse til Danmark, hvis de vil søge ind på værnepligtsuddannelsen.
De unge får dog ikke et økonomisk tilskud til den dyre rejse til Danmark, som Naalakkersuisut har sendt dem ud på. Det fremgår i et paragraf 37-svar, som Departementet for Uddannelse har givet til Demokraternes Anna Wangenheim:
- Det oplyses (...), at værnepligt ikke er omfattet af uddannelsesstøttereglerne, står der i svaret.
Værnepligtsuddannelsen beriger ikke Grønland
Selvstyret har tidligere givet økonomisk hjælp til de unge her i landet, som ønskede at søge ind på værnepligtsuddannelsen. Den ordning blev dog stoppet, da Forsvaret betyndte at holde lokale værnepligtsprøver i Grønland, som betød, at de unge kunne tage optagelsesprøven i deres hjemby.
Ifølge Forsvaret blev 37 unge grønlændere optaget på værnepligtsuddannelsen i de to år, hvor ordningen med lokale optagelsesprøver blev afholdt i 2018 og 2019.
LÆS OGSÅ Naalakkersuisut sætter stopper for værnepligtsprøver
Naalakkersuisut vil ikke give støtte til de unge, da man ikke mener, at værneligtsuddannelsen kan betragtes som en rigtig uddannelse.
Til KNR skriver Departementet for Uddannelse, at: ”Naalakkersuisut gerne ser, at grønlandske unge tager en erhvervsuddannelse i Forsvaret.”. Dog vil man kun give støtte til forsvarsuddannelser, som kan ”forsyne det grønlandske arbejdsmarked med kvalificeret arbejdskraft”.
Og det vurderer Naalakkersuisut altså ikke, at værnepligtsuddannelsen gør.
Naalakkersuisut gør Grønland fattigere
Anna Wangenheim (D) frygter, at Naalakkersuisuts beslutning om at vanskeliggøre værnepligtsuddannelsen vil føre til, at færre unge grønlændere fremover vil søge ind til militæret:
- Jeg tror, at det vil afholde rigtig mange unge i at tage ud, siger hun.
LÆS OGSÅ Julie tog prøven til Forsvaret i Aasiaat: Så slap jeg for at tage til Danmark
Anna Wangenheim mener desuden, at Naalakkersuisuts beslutning ligefrem gør Grønland fattigere, fordi man afholder grønlændere fra at tilegne sig komptencer, som er til nytte, hvis Grønland i fremtiden skal klare sig som en selvstændig nation.
Udvalg: I skylder de unge en forklaring
Naalakkersuisuts beslutning om at stoppe de lokale optagelsesprøver og fjerne støtten til værneligtsuddannelsen, har skabt en del forvirring om, hvad de unge så skal gøre, hvis de vil søge om optagelse på uddannelsen.
Det har fået Inatsisartuts Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske udvalg til at kræve, at Naalakkersuisut offentligt går ud og forklarer sig:
- Det er udvalgets opfattelse, at det skylder Naalakkersuisut de unge, skriver Sofia Geisler (IA), der er formand for Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk udvalg.
Trods opfordringen af udvalget har det været stille fra Naalakkersuisut.
Tilbage står spørgsmålet om, hvorfor Naalakkersuisut har valgt at stoppe de lokale værnepligtsafprøvningerne, der gjorde det meget nemmere for de unge at komme i uddannelse?
Det har KNR i flere måneder spurgt naalakkersuisoq for udenrigsanliggender Pele Broberg (Naleraq) om, men uden at få svar.