Flere bygder er lukningstruede

Men bygderne kan også tage initiativ til at vende udviklingen, siger kommunalpolitiker.
Skrevet af Noah Mølgaard
19. september 2011 07:51

Grønland står overfor en udfordring. Tal fra bosætningsanalyse viser at et større antal bygder er truet af lukning. Det kan ske indenfor 10-20 år. Det sagde formanden for Naalakkersuisut Kuupik Kleist i sin åbningstale, da efterårssamlingen begyndte fredag den 16. september.

Tallene blev bekræftet af Pilersuisoq for nyligt, hvor færre indbyggere i bygderne kan betyde kortere åbningstider og mindre varesortiment. Og vareforsyningen har stor betydning for om folk ønsker at blive boende i bygderne.

- Varepriser og vareforsyningen gør at flere flytter fra bygderne. Nogle flytter til andre bygder med bedre jobmuligheder, mens andre vælger at flytte til byer, siger kommunalbestyrelsesmedlem i Qaasuitsup Kommunia Themothæus Petersen  fra Kullorsuaq til KNR.

Han er også medlem af bygdernes forening KANUNUPE. Han mener, at bygderne også selv kan tage initiativ til at vende udviklingen.

- Man kan stifte selskaber og starte produktion af grønlandsk mad. Det kan vi se med det nystiftede selskab KNT Aps, som allerede har en produktion i Niaqornat. Vi håber også at selskabet får en afdeling i Kullorsuaq, siger Themothæus Petersen.

Han fortæller at udviklingen i Kullorsuaq går i den rigtige retning efter at mulighederne for fiskeri og produktion er blevet udvidet i bygden. Men han understreger at der er flere bygder, der har brug for hjælp.

- Det står i koalitionsaftalen at produktion af grønlandsk mad har stor betydning. Men vi efterlyser realisering afmålsætningen, siger Themothæus Petersen.

Formanden for Naalakkersuisut Kuupik Kleist peger på den regionale udviklingsstrategi, som en mulighed for at vende udviklingen, som Themothæus Petersen også er enig i. Men kommunalpolitikeren mener også, at Naalakkersuisut har et medansvar for at udviklingen går i den forkerte retning i bygderne.

- Naalakkersuisut har truffet hårde beslutninger, som besparelser på anlægsområdet. Der er også boligmangel i bygder og en del flytter derfor til byer eller andre bygder på grund af boligmangel, siger Themothæus Petersen.

Åbningstalen bliver diskuteret i Inatsisartut i morgen tirsdag. Du kan downloade koalitionsaftalen ved at klikke på linket for neden.