- Pludselig lød der et kæmpe brag, og så kunne jeg se, at der faldt sten ned af fjeldet. Først var det bare små sten, men bagefter skred der kæmpestore sten ned, sagde Naja Lyberth KreutzmannFoto: Naja Lyberth Kreutzmann

Fjeldskred i Evighedsfjorden: - Vildt og skræmmende

Naja Lyberth Kreutzmann oplevede torsdag eftermiddag sidste uge et fjeldskred, som gjorde hende bange. Men det var også vildt fascinerende, fortæller hun.

Øst for bygden Kangaamiut i Evighedsfjorden sejlede Naja Lyberth Kreutzmann og hendes kæreste ud torsdag for at finde en teltplads. De var taget afsted fra Maniitsoq, hvor de bor.

Dybt inde i fjorden fandt de et godt sted, og de satte deres telt op - Naja Kreutzmanns kæreste drog ud for at tage billeder af området.

Naja Lyberth Kreutzmann blev i teltet for at ordne nogle ting.

- Pludselig lød der et kæmpe brag, og så kunne jeg se, at der faldt sten ned af fjeldet. Først var det bare små sten, men bagefter skred der kæmpestore sten ned, siger hun.

 

Video: Naja Lyberth Kreutzmann.

 

Heldigvis skete det på fjeldet over for hende, som var omkring to kilometer væk. Men Naja blev alligevel bange, da det var svært for hende at vurdere, hvad hun skulle gøre. Skulle hun flygte længere væk eller blive, hvor hun var?.

- Jeg stod og fulgte fjeldskreddet og tænkte, at det måske snart ville stoppe. Da jeg startede med at filme, stoppede jeg undervejs med at optage, fordi jeg havde lyst til at flygte og ikke havde lyst til at dø. Men jeg tænkte også på samme tid, at det måske ikke er så slemt, fortæller Naja.

Foto: Fjeldskreddet i Evighedsfjorden er markeret. Google Maps. 

Overnattede alligevel

Det var først, da støvskyen efter fjeldskreddet kom tættere og tættere på, at Naja drog længere væk.

Ved vandet lå parrets jolle og fik tæsk af de bølger, som fjeldskreddet have lavet og blev dækket af støvskyen.

Men den slap heldigvis fri for skader.   

- Den var meget støvet, og vi gav den en ordentlig vask dagen efter, siger Naja.

Selvom det var en skræmmende oplevelse, besluttede Naja og hendes kæreste at overnatte på stedet.

- Man kunne godt høre, at der stadig faldt sten ned fra fjeldet, men det var meget lidt. Vi tog afsted om eftermiddagen dagen efter, hvor der også stadig faldt lidt sten ned. Så vi tog chancen, siger Naja.

Beredskabschef: Hold jer væk fra området

Qeqqata Kommunias beredskabschef, Ole Kreutzmann, forklarer, at han først havde hørt om fjeldskreddet onsdag, da han havde set filmen på Facebook.

- Jeg vil gerne opfordre folk ikke til at nærme sig området, hvor fjeldskreddet skete, fordi vi ikke ved, om fjeldet stadig kan skride. Og når der sker så store fjeldskred, kan der komme store bølger som følge, siger Ole Kreutzmann.

Han vil nu undersøge hændelsen og finde ud af muligheden for flere fjeldskred. 

- Først vil jeg forhøre mig hos Kangaamiut borgerne, om de kender til det område. Og så vil jeg spørge Selvstyret, om de ved noget, siger beredskabschefen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt