Fiskevirksomheder plejer forhold i Japan

Kunstnere, politikere og erhvervsrepræsentanter afsluttede kultur- og erhvervsfremstødet i Japani lørdags, der havde til formål at fremme viden om Grønland og erhverv i Østen.
Skrevet af Andrea Christiansen
01. april 2015 13:45

Fiskevirksomhederne Royal Greenland og Polar Seafood havde sendt repræsentanter til Japan, som de i forvejen har handelssamarbejde med. Derfor var virksomhedernes vigtigste mål for rejsen, at pleje deres økonomisk vigtige markeder.


- Det er lige så vigtigt at holde fast i markedet som det er, og vi har faldne kvoter, så vi har simpelthen ikke flere varer at sælge, så det vigtigt vi måske kan presse prisen lige op ad, så det håber jeg denne tur vil være med til, siger direktøren for Polar Seafood, Henrik Leth.

Virksomheden var dog ikke den eneste repræsentant for fiskeriet i Japan.

En af Royal Greenlands direktører Jens K. Lyberth og Naalakkersuisoq for fiskeri, Karl-Kristian Kruse, samt formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, var også blandt deltagerne i Japan.

 

Læs også Grønland satser på større salg i Japan

 

Og Naalakkersuisuts deltagelse har en høj signalværdi, mener Jens K. Lyberth.


- Et af de vigtigste formål med vores deltagelse var, at vi meget gerne ville have at vores kunder mødtes med medlemmer af Naalakkersuisut. Det japanske marked lægger stor vægt på at der er tillidsfulde relationer mellem importørerne og eksportørerne, siger direktør for Royal Greenland, Jens K. Lyberth, der slår fast, at det er vigtigt, at japanerne ved, at virksomhederne har politisk opbakning.

 

Naalakkersuisut skal ikke bare gøre indtryk på japanerne

Karl-Kristian Kruse og Kim Kielsen fik nemlig også lejlighed til at se, hvordan japanerne gerne vil have deres fisk bearbejdet. De har nemlig store krav til kvaliteten.


- De var meget imponeret over, hvor meget japanerne gør ud af at fisken ser indbydende ud, både på aktionerne og også som færdigvarer. Jeg synes det er vigtigt, at de ser det med egne øjne, så de ved, hvilke krav der stilles til vores virksomheder, siger Jens K. Lyberth til KNR, der også oplyser, at Royal Greenlands eksport til Japan er over en halv milliard kroner værd.

 

Læs også Kronprinsen skal sælge hellefisk til japanerne

 

Strenge krav, men giver ikke slip

Så selvom handel med Japan har en del udfordringer, er det et marked som hverken Royal Greenland eller Polar Seafood vil give slip på.


-Jeg vil sige, at det er krævende marked at være på, men det er også folk som er indstillet på at betale prisen for de varer de får, så det kører meget godt. Og vi har ingen problemer med at leve op til de kvalitetskrav, de stiller, siger Polar Seafoods direktør, Henrik Leth til KNR.