Fiskerorganisationer: Hvad mener du selv, naalakkersuisoq?
- Naalakkersuisoqs ord er fuldstændig vendt på hovedet i løbet af en måned. Det er ikke betryggende.
Det siger Erik Lange, der er direktør for foreningen for de kystnære hellefiskefiskere i Ilulissatområdet.
De reagerer på en speget sag, hvor Karl Tobiassen, der er naalakkersuisoq for fiskeri (S), har sagt to ting: At hellefisken i Diskobugten bliver større ifølge data fra indhandlingen. Og at han samtidig har tillid til de biologiske anbefalinger, der viser det modsatte: Nemlig at hellefiskene bliver mindre.
21. april sagde Karl Tobiassen til KNR, at data fra indhandlingen viser, at hellefisken i Ilulissatområdet bliver større. Han henviste til oplysninger fremlagt af et fiskeproduktionsselskab.
Men der gik ikke 20 dage, før det budskab blev vendt på hovedet.
Størrelsen på hellefisk
Ifølge Grønlands Naturinstitut bliver hellefisken i Diskobugt mindre.
Der fanges også færre stote fisk, viser forskernes undersøgelser fra 2019 og 2020 i netop det område.
Helt konkret var den gennemsnitlige størrelse i 2019 over 50 centimeter, mens den gennemsnitlige størrelse faldt under 50 centimeter året efter.
For 12 år siden var den gennemsnitlige indhandlingsstørrelse over 57 centimeter.
Og for 20 år siden var hellefisk, som blev fanget fra langline om sommeren, endnu større. Den gennemsnitlige størrelse på fisken var nemlig 64 centimeter hvilket betyder, fisken er blevet 14 centimeter mindre i løbet af de seneste 20 år.
Hans Enoksen, der er formand for oppositionspartiet Naleraq, undrede sig og bad om dokumentation for den påstand. Og så var svaret fra Karl Tobiassen pludselig det modsatte: Nemlig at han nu - ligesom Naturinstituttet - vurderer, at hellefisken bliver mindre.
Altså to modstridende udmeldinger.
KNAPK: Ikke uden betydning
Også fiskernes landsdækkende organisation, KNAPK, er utilfredse.
- Det er alvorligt for os alle, også i forhold til arbejdet som naalakkersuisoq, at man er kommet med de udmeldinger indenfor kort tid, siger formand Nikkulaat Jeremiassen.
LÆS OGSÅ Hans Enoksen: Naalakkersuisoq for fiskeri taler usammenhængende
Han tilføjer, at de modstridende udmeldinger fra naalaakkersuisoq ærgrer organisationens medlemmer.
Han vil dog ikke kommentere, hvorvidt han vurderer, om sagen bør få konsekvenser for Karl Tobiassen eller ej.
Må komme med en forklaring til samfundet
Direktøren for hellefiskerforeningern i Ilulissatområdet, SQAPK, er skarpere i tonen.
Han er utilfreds og mener, at det er på tide, at naalakkersuisoq siger, hvad han selv mener.
- Han bliver nødt til at fortælle sandheden overfor samfundet, i stedet for at komme med modstridende udmeldinger. Han må nu gøre klart, hvad han personligt mener, siger Erik Lange.
Lignende sag
Nikkulaat Jeremiassen, der er formand for KNAPK, er selv tidligere naalakkersuisoq for fiskeri. Og han havnede i en lignende sag.
I marts 2019 sagde han til daværende medlem af Inatsisartut, Sofia Geisler (IA), at der bliver fanget for mange hellefisk i Nuuk Fjorden.
LÆS OGSÅ Atassut naalakkersuisoqatigiinnit tunuarpoq, Jeremiassenilu naalakkersuisutut aamma tunuarluni
I svaret henviste han til, at gennemsnitsstørrelsen for de hellefisk, der blev indhandlet i Nuuk fra 2010 til 2018, var blevet otte centimeter mindre.
Men i et interview med KNR i april 2019 kom han med en modstridende oplysning:
- Man kan komme til den konklusion med udgangspunkt i paragraf 37-svarene og på basis af tallene, (red.: at der er overfiskeri,) men jeg skal understrege, at jeg personligt aldrig har sagt, at der er overfiskeri, sagde Nikkulaat Jeremiassen.
LÆS OGSÅ Nikkulaat Jeremiassen isornartorsiuisoqarneranut akissuteqartoq
Han trådte efterfølgende tilbage tilbage som naalakkersuisoq for fiskeri.
KNR har nu forsøgt sig tre gange om at få et interview med den naalakkersuisoq for fiskeri, Karl Tobiassen. Men der er endnu ikke kommet svar fra hans departement.
Den privatejede fiskefabrik i Ilulissat, Halibut Greenland, bekræfter overfor KNR, at de hellefisk, der bliver indhandlet hos dem, bliver større og større. Det fortæller fabrikschef, Pele Peter Aronsen.
Virksomheden ønsker dog ikke at fremlægge dokumentation for den påstand.