Hans Enoksen er ikke stødt på informationer om, at hellefiskene bliver større.Foto: Jens Rafaelsen / KNR

Hans Enoksen: Naalakkersuisoq for fiskeri taler usammenhængende

Naleraqs formand efterlyser nu samtlige oplysninger, der handler om, at hellefiskene generelt er blevet større. Det er nemlig nyt for ham.

- Der bliver talt usammenhængende fra Naalakkersuisuts side.

Det siger Hans Enoksen, der er formand for oppositionspartiet Naleraq.

Naalakkersuisoq for fiskeri, Karl Tobiassen (S), sagde under et interview i KNR i april, at hellefiskene bliver større og større.

Karl Tobiassen henviste til et oplæg fra et fiskeproduktionsselskab i Ilulissat, som Inatsisartuts finans- og skatteudvalg besøgte. Og her blev det sagt, at de landede hellefisk var blevet større.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq ændrer mening om hellefiskens størrelse: Naturinstituttets undersøgelser er fuldt ud troværdige

Den oplysning står dog i skarp kontrast til de videnskabelige undersøgelser på Grønlands Naturinstitut. Instituttets vurdering er, at hellefiskene i Ilulissat bliver mindre. 

Det kunne Hans Enoksen ikke forstå. Så han bad om dokumentation for Karl Tobiassens påstand om, at hellefisken i Ilulissat var blevet større.

Det svarede Karl Tobiassen på i starten af maj. Men da sagde han i det skriftlige svar, at Naturinstituttets videnskabelige undersøgelser er fuldt ud troværdige. Altså at hellefisken i Ilulissat er blevet mindre. 

Modstridende påstand

I april var Karl Tobiassen dog mere bramfri. Han sendte en pressemeddelese ud, og i den stod der, at: 

- Jeg må desværre beklage, at mine ord: ”at jeg tror fast på biologernes biologiske undersøgelser”, er blevet fjernet i KNR's indslag.

Altså: Karl Tobiassen siger, at han både har sagt, at hellefiskene bliver større i Ilulissat, og at han tror på biologernes vurdering. 

Og så er vi fremme i maj igen. Her siger Karl Tobiassen til Hans Enoksen, at KNR har skamredigeret ham.

Hans udtalelse om de større fisk, var "blevet forkortet af KNR", skrev han.

Han forklarede dog ikke, hvad han mente med "forkortet".

LÆS OGSÅ Ny naalakkersuisoq trodser biologiske undersøgelser: Hellefisken i Ilulissat vokser

I interviewet sagde han gaske rigtigt, at biologerne slår fast, at hellefisken bliver mindre. Men Karl Tobiassen sagde også i samme sætning, at tal viser, at fisken bliver større. 

Enoksen: Informationer stikker hver sin retning

og det hænger jo ikke sammen, mener Hans Enoksen. 

- Informationerne stikker i hver sin retning. Naalakkersuisoq melder ud, at hellefiskene bliver større og større, mens hans departement siger, at hellefiskene blive mindre. Her er fejlen meget klar, siger han.

LÆS OGSÅ Ny naalakkersuisoq: Kvoter skal balancere mellem biologernes råd og fiskernes ønsker

Hans Enoksen er medlem af Inatsisartuts fiskeriudvalg, og han vil nu kæve, at Karl Tobiassen forklarer udvalget, hvorfor hans udsagn stikker i hver sin retning. 

Ønsker dokumentation

Han vil gerne se dokumentation på nalakkersuisoqs påstand om, at hellefiskene er blevet større.

- Udvalget skal have samtlige officielle dokumenter, så der bliver klarhed, siger Hans Enoksen, der selv ikke er stødt på informationer om, at hellefiskene bliver større.

KNR har forsøgt at få et interview med Karl Tobiassen. Vi vil gerne have en forklaring på, hvorfor han først taler om store hellefisk og derefter om, at han stoler på biologernes vurdering, som er det modsatte.

KNR vil også gerne vide, hvordan han forholder sig til Hans Enoksen kritik.

Det har ikke været muligt at få en kommentar. Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl