Hans Enoksen: Fiskerne skal have mere indflydelse

Den nye naalakkersuisoq for fiskeri og fangst vil lytte mere til fiskere og fangere, når han skal sætte rammerne for fiskeriet.
Foto © : KNR
17. november 2016 11:30

I den kommende fiskeripolitik vil fiskere og fangere sandsynligvis få en del mere indflydelse.
For ifølge Naalakkersuisoq for fiskeri, Hans Enoksen er det ikke biologerne på Naturinstituttet, der skal styre fiskeripolitiken, siger han til KNR.

- Når vi hele tiden skal tage udgangspunkt i biologernes anbefalinger, så er det ikke i overrenstemmelse med naturen. Fiskerne, fangerne og hele det grønlandske samfund skal ikke bare stå og kigge på som i en zoologisk have, siger han.

Helt passivt står samfundet og fangerne nu ikke overfor biologernes anbefalinger. Flere af kvoterne ligger nemlig over. Det er blandt andet kvoter for Hellefisk og særligt torskekvoten, der er tre gange så høj som anbefalingen.

Størrelsen af kvoterne har stor betydning for, hvor meget fiskere og fangere kan tjene. Alligevel siger Hans Enoksen, at han vil inddrage deres mening om kvotestørrelserne mere. Han mener, at det er dem, der ved mest om, hvordan bestandene af dyr og fisk har det, sagde han til dagens spørgetime. 

- Hvis forholdene skal forbedres, så skal fiskere og fangere gå forrest i beslutningerne, for det er dem, der ved bedst. Så vil erfaringer og viden blive større og bedre, siger han.

Læs også Torskekvoten forhøjes

Ifølge Naturinstituttet er formålet med biologernes anbefalinger, at skabe den størst mulige fangst på længere sigt. Og det kan nogen gange betyde, at man må fiske lidt mindre, så bestanden kan vokse, siger Naturinstituttet.

- Rådgivningen har som udgangspunkt, at vi rådgiver det, vi mener vil maksimere det langsigtede udbytte af en fiskebestand eller rejebestand, sagde Rasmus Hedeholm tidligere på året til KNR.