Nalakkersuisoq: Fiskerikommissionen får den nødvendige tid

Fiskerikommissionen få mindst et halvt år at arbejde i. Det fortæller den netop indsatte naalakkersuisoq for fiskeri, Nikkulaat Jeremiassen.
Foto © : KNR
Skrevet af Jens Thorin
09. oktober 2018 11:53

I følge naalakkersuisutformanden skal den kommende fiskerikommission kulegrave alt indenfor erhvervet.

Og kommissionen får den nødvendige tid at arbejde i, siger naalakkersuisoq for fiskeri:

 - Man skal bide mærke, at vi sigter på, at arbejdet tidligst skal være afleveret til Inatsisartuts forårssamling.  Men det må komme an på, hvor meget kommissionen har nået at lave. 

Det har været nødvendigt at nedsætte en kommission, fortæller naalakkersuisoq for fiskeri, der tidligere har siddet fem måneder på samme post i 2016.

 - Nu er koalitionen ændret. Det er også nyt at være i en mindretalsnaalakkersuisut. Og hvis man skal komme styrket videre, så er det meget vigtigt, at baglandene bliver inddraget, siger han.

LÆS OGSÅ Kommission skal lave ny fiskerilov

En ny fiskerilov har været på vej i mange år. Faktisk blev et forslag til en ny lov førstebehandlet sidste efterår.

Et forslag, der mødte stor modstand. Blandt andet fra det udenskærs fiskeri, der  frygter tab af kvoter og har truet med erstatningssager i milliardklassen.

I mellemtiden har der været valg til Inatsisartut, og alt lovgivningsarbejde stoppede i den forbindelse.

LÆS OGSÅ Økonomisk Råd roser plan om fiskerikommission

I følge loven fordeles de eftertragtede rejekvoter i dag mellem det kystnære fiskeri og det udenskærs fiskeri, så 57 procent af den totale kvote går det udenskærs fiskeri, mens 43 procent af kvoten går til det indenskærs fiskeri.

Men hvis Nikkulaat Jeremiassen får sin vilje igennem, kan det kystnære fiskeri se frem til at al rejekvoten fremover fordeles ligeligt.

 - Jeg mener ikke, man kan komme uden om den. Det er en Inatsisartutbeslutning. Og endelig ved vi, at der rent teknisk er foretaget sådan en fordeling i dag, siger naalakkersuisoq for fiskeri.

Den kommende fiskerikommission er endnu ikke nedsat.