Fisker i dødsulykke var dårligt klædt på

Det var en fisker uden hverken erfaring til søs eller maritim uddannelse, der i vinter druknede efter at være faldet overbord fra fartøjet Erika vest for Island.
Skrevet af Mads Fisker
28. november 2011 15:28

Et ellers lovpligtigt sikkerhedskursus ville sandsynligvis have klædt ham bedre på til en sådan farlig situation, og ikke mindst kunne en oppustelig redningsvest sandsynligvis have reddet hans liv. Det konkluderer den nyligt udgivne søulykkesrapport fra Den Maritime Haverikommission, der har gransket dødsulykken på trawleren, som ejes af East Greenland Codfish.

Den 31-årige grønlandske mand havde under blot en måned før ulykken påmønstret fartøjet, der sejlede ud fra islandsk havn for at fiske ammassat. Et ophold, der altså var det første ombord på et fiskerskib overhovedet, for den nu afdøde.

Med fuld last var Erika om aftenen søndag den 27. februar på vej til Helguvik for at losse. Fiskeren var i gang med at stuve blyvægte sammen, da bunken af noten - altså det enorme net, der bruges til særligt fangst af stimefisk - ramte ham, efter skibets kraftige rulninger i den 8-9 meter høje sø fik noten til at glide. Den 31-årige faldt over bord, hvor han ifølge ulykkesrapporten tilsyneladende mistede bevidstheden. Trawlbassen sprang i havet med en line om sig og bjærgede fiskeren ti minutter efter faldet, men trods gentagne og omfattende genoplivningsforsøg kom han aldrig til bevidsthed igen.

I søulykkesrapporten vurderes det altså, at et ellers påkrævet sikkerhedskursus kunne have gjort en forskel, det samme kunne en redningsvest og endelig fremhæves det, at en risikovurdering af netop det arbejde, der ultimativt kostede fiskeren livet, kun fandtes på islandsk. Til gengæld er der ros til den hurtige bjærgning og indsatsen for genoplivning.

KNR Radioavisen har i dag været i kontakt med rederiet East Greenland Codfishs daglige leder Ejnar Halsson. Han beklager det tragiske dødsfald dybt, men udbeder sig tid til at sætte sig bedre ind i konklusionerne fra Den Maritime Haverikommission efter endt efterforskning af sagen, før han ønsker at udtale sig yderligere om de kritiske forhold. Rederichefen forsikrer dog, at alle besætningsmedlemmer i dag har gennemgået det obligatoriske sikkerhedskursus.

Sidste år mistede en ung grønlandsk fisker ligeledes livet få uger efter, han for første gang var påmønstret et større fiskerfartøj, nemlig rejetrawleren Markus. Her havde den afdøde dog årelang erfaring fra andre skibe. Sagen endte tidligere på året med en bøde på 40.000 kroner til Qajaq Trawl for en række svigt og forsømmelser, da man blandt andet ikke havde udarbejdet en gyldig arbejdspladsvurdering.

I den aktuelle sag er det nu op Søfartsstyrelsen at tage stilling til, hvorvidt haverikommissionens konklusioner giver anledning til at rejse politianmeldelse. Det er her til eftermiddag endnu ikke lykkedes at få en uddybende kommentar fra Søfartsstyrelsen.

Fartøjet Erika blev for blot to år siden grønlandsk, men hele ni besætningsmedlemmer var fortsat islandske. Kokken, trawlbassen og dæksbesætningen - heriblandt altså den afdøde 31-årige fisker - var her fra landet.