Fisk, skat og kommission gav de små partier chancen

Alt tyder nu på en koalition på 16 mandater med ikke mindre end fire partier. Uenighed om centrale spørgsmål som skat og fiskeri har tilsyneladende sendt store partier som IA og Demokraterne ud på sidelinjen.
Skrevet af Thomas Munk Veirum
04. maj 2018 11:30

Fredag formiddag har Kim Kielsen antydet, at der kan være en ny koalition på plads mellem Siumut, Partii Naleraq, Nunatta Qitornai og Atassut.

Til sammen kan de fire partier lige nøjagtig mønstre 16 partier, som er nok til et flertal i Inatsisartut.

- Det er set før, at man indgår i en regering med blot et mandats flertal, og der er også tilfældet i andre lande, sagde Kim Kielsen fredag formiddag.

Demokraterne forlod forhandlingerne onsdag og torsdag stoppede Siumut forhandlingerne med Inuit Ataqartigiit.

LÆS OGSÅ Kielsen arbejder på smal koalition - holder pressemøde fredag

Der er endnu ikke nyt om indholdet af selve koalitionsaftalen mellem de fire partier, men til gengæld har Inuit Ataqatigiit og Demokraterne ikke lagt skjul på, hvad de var uenige med Siumut om.

IAs fiskeriudspil skulle være grundlag

Ifølge IAs formand Sara Olsvig var det spørgsmålet om en ny fiskerilov, der skilte parterne. Et af IAs krav i forhandlingerne var, at en ny fiskerilov skulle tage udgangspunkt i IAs fiskeriudspil, som partiet kom med under valgkampen.

Her var det blandt andet spørgsmålet om tidsfristen i forbindelse med tilbagetrækningen af rejekvoterne og et ønske om at også det kystnære fiskeri skal være bæredygtigt, som var anderledes end det lovforslag, der blev præsenteret af Naalakkersuisoq for fiskeri, Karl Kristian Kruse (S) i efteråret. Et forslag som Siumut i valgkampen har lovet at fremsætte igen, hvis de beholdt magten.

LÆS OGSÅ Kielsen venter på IA - fiskeri er det store spørgsmål

For Demokraternes vedkommende var det uenighed om sænkelse af personskatten og selskabsskatten samt nedlæggelse af forfatningskommissionen, der gjorde en ende på forhandlingerne.

Stor opbakning til ny fiskerilov

Kigger man så på hvad de fire partier har kunnet blive enige om, springer det i øjnene, at både Siumut og Partii Naleraq har været varme fortalere for fiskerilovsforslaget, som blev fremsat og første behandlet på efterårssamlingen. Bekymringen for den mindre fisker har muligvis kunnet samle de fire partier.

LÆS OGSÅ Demokraterne trækker sig fra koalitionsforhandlingerne

Både Partii Naleraq og Siumut har under valgkampen sået tvivl om de analyser, der har vist, at forslaget kunne føre til færre indtægter til landskassen samt et erstatningskrav i milliardklassen fra de store fiskeriselskaber.

Dernæst kan der blive lagt op til, at selvstændighedsprocessen bliver speedet op. Både Partii Naleraq og Nunatta Qitornai har haft et stærkt fokus på selvstændighedsspørgsmålet i valgkampen. Formanden for Siumut, Kim Kielsen har på den anden side manet til besindighed i selvstændighedsdebatten og fremhævet, at eksempelvis uddannelsesniveauet skal højnes, og at selvstændighed ikke må ske på bekostning af de svageste i samfundet.