First Nation kvinder stævner British Columbia for tvangssterilisering

To First Nation kvinder har anlagt en såkaldt fælles retssag på vegne af de oprindelige folks kvinder, som blev tvangsteriliseret i provinsen British Columbia, Canada.
Indtil 1973 var det fuldt lovligt at steriliserer kvinder uden deres samtykke i British Columbia. Foto © : Scanpix
27. februar 2023 11:47

Der er anlagt en erstatningssag imod regeringen i British Columbia i Canada. Det er to First Nation kvinder, som står bag. Erstatningssagen er anlagt på vegne af de oprindelige folks kvinder, som er blevet tvangssteriliseret i provinsen.

Indtil 1973 var det fuldt lovligt at steriliserer kvinder uden deres samtykke i British Columbia. Loven blev kaldt ’the Sexual Sterilisation Act  (den seksuelle sterilisations lov).

Loven blev ophævet i 1973 men sterilisationerne forsatte alligevel

I følge avisen Vancouver Sun står der i retssagsdokumenterne, at tvangssterilisering og aborter af oprindelige folks kvinder var og forbliver sexisme og folkedrab. Det var en praksis, der sigtede efter at udrydde oprindelige folk og deres kultur.

Systematisk racisme

Retssagsdokumenterne siger videre, at provinsens regering var medvirkende til at oprette systematisk racisme på de offentlige hospitaler ved at tolerere tvangssterilisering.

Tvangssterilisationer fratog oprindelige folks kvinder deres fundamentale frie valg, som er garanteret for alle canadiere med hensyn til at få børn.

Tvangssteriliseringerne og aborter havde traumatiske and destruktive indflydelse på oprindelige folks kvinder og samfund i forhold til helbred, familierelationer og kultur.

De to kvinder, som har startet retssagen, er Lorraine Davis, som blev tvangssteriliseret, og Stephanie Roy, som fik foretaget en ufrivillig abort, selvom hun gerne ville have barnet.

Advokaten Angela Bespflug udtaler til Vancouver Sun, at retssagen vil involvere flere hundrede kvinder, og at de kan forvente en erstatning på mellem en til to en halv million kroner per person.