Fejludløst katastrofealarm i Nuuk: Jeg anede ikke, hvad der foregik

Katastrofealarmen, der mandag blev udløst i Nuuk ved en fejl, skabte mere forvirring end bekymring.
Malou Rasmussen skyndte sig at lukke vinduerne og tænde for radioen, da katastrofealarmen lød. Alarmen var dog udløst af en fejl. Foto © : KNR / Carsten Faurschou
Skrevet af Gaaba Olsen, Thor Bill
05. september 2023 16:11

Mandag eftermiddag brød lyden af sirener igennem luften over Nuuk, da katastrofealarmen i byen blev udløst. Det viste sig dog hurtigt at være en fejl, som Kommuneqarfik Sermersooq efterfølgende har beklaget.

De hylende sirener nåede dog alligevel at skabe forvirring blandt flere borgere i Nuuk. Blandt andre for Malu Rasmussen, der hurtigt reagerede, da hun hørte alarmen.

- Jeg blev frygtelig forskrækket. Mere end børnene. Jeg lukkede vinduerne og tændte for radioen, men der skete ingenting, siger hun.

Og det gjorde hende noget forvirret, forklarer hun.

- Jeg vidste ikke, hvad der foregik. Jeg troede måske, at der var krig.

Også Nuka Pivat blev overrasket over de høje sirener.

- Jeg tjekkede mit ur med det samme og tænkte, hvad mon der er sket? Jeg tjekkede Facebook, men der var ikke noget. Så jeg glemte det igen med det samme, fortæller hun.

Nuka Pivat tjekkede Facebook for at blive klogere på, hvorfor alarmen lød. Foto © : KNR / Carsten Faurschou

Hvor kommer lyden fra?  

Der var dog ikke alle, der reagerede på alarmen. Eller overhovedet opdagede, at det netop var katastrofealarmen i byen, der var i gang.

Ane Jensen sad derhjemme, da sirenerne begyndte at hyle. Og selvom de høje lyde undrede hende, vakte de dog ikke uro.  

- Da min far og jeg hørte alarmen, troede vi, at lyden kom fra fjernsynet. Havde vi ikke troet det, vil jeg have været bekymret, siger hun. 

Ane Jensen opdagede ikke, at det var katastrofealarmen, der lød. Hun troede lyden kom fra fjernsynet. Foto © : KNR / Carsten Faurschou

Heller ikke Uno Iversen reagerede voldsomt på sirenerne. Han nåede knap nok at undre sig, fordi han lå og sov, da alarmen gik i gang.

- Jeg blev vækket af det og var derfor lidt gnaven. Men jeg var ikke bekymret, for jeg anede ikke, hvad der var sket, siger han.

Katastrofealarmen skal forsat tages alvorligt

Der er tredje gang på blot halvandet år, at katastrofealarmen i Nuuk er blevet udløst ved en fejl. Alligevel skal borgere fortsat tage alarmen alvorligt, når sirenerne hyler.

Det oplyser beredskabschef ved Kommuneqarfik Sermersooq, Jes Damgaard Andersen

- Det skal man i hvert fald. Og man skal jo til enhver tid, når katastrofealarmen lyder, gå ind og se, hvad medierne og de offentlige myndigheder informerer om.

Kommuneqarfik Sermersooq var da også hurtigt ude på Facebook med en afmelding af alarmen.

Fra beredskabets side vil man nu arbejde på at sikre, at der ikke sker flere fejl i fremtiden, og at det kommunikationsudstyr, hvor fejlen opstod, vil blive tjekket endnu mere. 

- Vi er i meget kraftig dialog med leverandøren af det her. Selvfølgelig skal man kunne stole på alarmen, når den bliver aktiveret. Vi tager nogle tiltag nu, så det her simpelthen ikke kan lade sig gøre en gang til, siger Jes Damgaard Andersen.

Også i 2019 blev katastrofealarmen udløst ved en fejl i både Nuuk og Sisimiut.