Familieudvalg vil udrydde pensionsmisforståelser hos de ældre

Nu bliver alle landets ældreforeninger indkaldt til møde med Inatsisartuts Familieudvalg om deres holdning til Naalakkersuisuts forslag om at forhøje pensionsalderen for at undgå misforståelser om indholdet i lovforslaget.
Foto © : Camilla Dam/KNR
12. oktober 2015 16:04

Nu bliver alle landets ældreforeninger indkaldt til møde med Inatsisartuts Familieudvalg om deres holdning til Naalakkersuisuts forslag om at forhøje pensionsalderen.

Udvalgets formand, Tillie Martinussen fra Demokraterne er nemlig bange for, at der er opstået misforståelser om indholdet i lovforslaget:

- Jeg kan godt være nervøs for, at der kan være opstået misforståelser i forhold til, hvad man tænker, den her hævelse af pensionsalderen gør.

- Men i forhold til hævelse af pensionsalderen, så står vi fast på, det er vi nødt til at gøre. Men vi vil selvfølgelig gerne tage så mange hensyn som overhovedet muligt, siger Tillie Martinussen til KNR.

Læs også VIDEO Ny pensionsalder har bred opbakning

Politikerne i udvalget drøfter lige nu Naalakkersuisuts forslag om at hæve alderen for, hvornår vi kan få alderspension, inden udvalget indgiver sin endelige indstilling til forslaget.

I udvalgsarbejdet indgår også en række høringssvar fra berørte parter. En af dem, er Ældreforeningen Utoqqaat Peqatigiffiat, men de har ikke afgivet høringssvar, fremgår det. 

- Til gengæld har vi sendt brev til alle partierne om, at vi er imod at hæve pensionsalderen, anfører Else-Lea Olsen fra Ældreforeningen.

Læs også VIDEO IA vil udhule pensionsreform

Men vi skal ikke kun i dialog med Ældreforeningen i Nuuk, men med alle ældreforeninger ude på kysten, også med kvindeforeninger, understreger Tillie Martinussen.

- Vi har også hørt fra andre ældreforeninger rundt omkring på kysten, at de var meget positive over for reformen. Så det er simpelthen et spørgsmål om at få vendt hovedet op og benene ned på, hvem der siger hvad af ældreforeningerne.

Læs også Nej tak til forhøjelse af pensionsalder

Det er vigtigt at de ældre får indsigt i, hvad der også står i lovforslaget udover en højere pensionsalder, siger Tillie Martinussen.

- Vi ville måske især høre de ældre om, hvordan deres vilkår er derude. Hvordan de tager imod den gratis hjemmehjælp.

- Om det rent faktisk er en hjælp, at de får en betalt rejse til begravelse af nær familie. Om det rent faktisk gør en forskel. Og de dispensationsregler, der er, for at man kan blive taget af arbejdsmarkedet, hvis man er nedslidt, virker, siger formand for Familieudvalget, Tillie Martinussen.