Digitale fødsler: Familier fra kysten skal følge med via video fra fødestuen

Naalakkersuisut vil undersøge muligheden for at lave videoforbindelser fra fødestuerne, så partnere eller familie, der ikke har haft mulighed for at rejse med den fødende, alligevel kan følge med.
Foto © : Lise Åserud/NTB/Ritzau Scanpix
13. juni 2024 11:05

Da Nellie Simigaq sidste år var gravid med sit andet barn, måtte hun rejse hele vejen fra Qaanaaq til Nuuk for at føde.

Og da hverken hendes kæreste, familie eller hendes første barn havde mulighed for at komme med på rejsen, måtte hun tage den alene – og dermed også være væk i næsten to måneder. Og det var svært, fortæller hun.  

- At skulle rejse fra Qaanaaq til syd og være væk fra familien var selvfølgelig hårdt. Selvfølgelig ville jeg gerne have haft dem med, men desværre var der ikke mulighed for det.

Nellie Simigaq har to gange måtte rejse fra Qaanaaq til Nuuk for at føde. Første gang havde hun sin mor med, men anden gang var hun alene - og dermed også væk fra sin familie og sit første barn i en længere periode. Foto © : Nellie Simigaq (Privatfotos)

Nellie Simigaq er langt fra den eneste.

Hvert år rejser omkring 350 kvinder væk fra deres hjemby eller bygd for at føde – og en del af dem har ikke mulighed for at få deres partner eller familie med.

Men i fremtiden skal teknologien muligvis gøre det muligt at bringe familien lidt tættere på, mens fødslen er i gang.

Naalakkersuisut vil, ifølge deres nye handleplan for fødselsbetjeningen, nemlig af undersøge, hvorvidt det er muligt at lave en videoløsning direkte fra fødestuerne. Det fortæller naalakkersuisoq for sundhed, Agathe Fontain (IA).

- For nogen kan det være svært at komme med, når man eksempelvis skal rejse til Nuuk for at føde. Og har man ikke mulighed for at rejse med, kan man få den følelses at have været med under fødslen gennem en videoløsning. Så den mulighed vil vi gerne prøve, siger hun.

Besværligt selv at filme

For Nellie Simigaq ville det have været en god løsning, hvis der på fødestuen havde været en videoforbindelse til familien derhjemme.

- Jeg ville have det fint med det. Jeg kan nemt forestille mig, hvordan det ville have været, siger hun.

Hun havde selv gang i mobilen under hendes fødsel, så hun kunne have kontakt til familien imens. Men det var ikke optimalt, fortæller hun.

- Min familie fulgte med under begge mine fødsler gennem FaceTime. Der blev grædt, men der var også meget glæde.

- Men under fødslen er det besværligt at holde mobilen, og når barnet er på vej ud, er det svært at lade familien følge med. Så er det bedre på en skærm, siger hun.

Derfor er Nellie Simigaq positiv stemt overfor ideen om en fast videoforbindelse på fødestuen.

Digitale fødsler

Forslaget om digitale fødsler har til formål at give familier en større oplevelse af at være en del af fødslen, selvom de er adskilt.

Forslaget går først og fremmest ud på at få undersøgt mulighederne for etablere sikre videoforbindelser fra fødestederne, som kan benyttes, når den gravide må rejse væk fra hjemstedet for at føde, og familien ikke kan være til stede.

Undersøgelsen forventes igangsat i 2025.

Forslaget er endnu ikke finansieret. Der skal derfor findes penge til det enten gennem Sundhedsvæsnets eget budget eller gennem de kommende års finanslovsforhandlinger.

Kilde: Forslag til handleplan for svangreomsorg og fødselsbetjening i Sundhedsvæsenet

Hos Ernisussiortut Kattuffiat –  Den Grønlandske Jordemoderforening - er man dog knap så begejstrede.

- Der er mange, der af sig selv bruger messenger-video og har opkald kørende sideløbende med en fødsel. Men det er lidt en anden sag at have opstillet et kamera på en fødestue. Der er nogle andre perspektiver i det, lyder det fra foreningens formand, Charlotte Bøgelund.

Flere bekymringer melder sig

For jordemoderforeningens formand rejser ideen om videoforbindelser fra fødestuerne nemlig en række bekymringer. Først og fremmest skal teknologien selvfølgelig både være sikker og tryg af benytte, siger hun.

- I det øjeblik det bliver organiseret, stiller det nogle enormt høje krav til IT-sikkerhed. Hvis det er en linje, der kan hackes, så har man pludselig en livestream til nøgenhed og privatliv. Det skal være under ufatteligt sikre betingelser for at være brugbart, tænker jeg.

Charlotte Bøgelund, formand for Ernisussiortut Kettuffiat - Den Grønlandske Jordemoderforening, er ikke begejstret for ideen om videoforbindelser fra fødestuerne. Foto © : KNR

Samtidig lægger det et stort ansvar over på sundhedspersonalet, hvis det er sygehuset, der stiller videomuligheden til rådighed. For jordemødrene kan det eksempelvis være svært at forholde sig til den familie, der følger med under fødslen, når de ikke er fysisk til stede.

-  Det kan være vanskeligt at tilgodese familien, der sidder på den anden side af skærmen og deres behov samtidig. Især i en akut situation, hvis der opstår komplikationer, som man skal håndtere, så er det primære fokus jo på den fødende, siger hun.

Derudover kan et videokamera på fødestuen også være en belastning for arbejdsmiljøet, mener Charlotte Bøgelund.

- Jeg mener også, det kan skabe en form for usikkerhed for jordemoderen at blive overvåget og tage fokus, når der er noget video, der skal håndteres ved siden af. Så jeg er ikke voldsomt begejstret for det, hvis det skal faciliteres af sundhedsvæsnet.

Fødslen er ikke det største problem

Ifølge Charlotte Bøgelund er udfordringen med at være afskåret fra sin familie eller partner i fødselssituationen faktisk ikke det største problem.

Det kan være langt mere udfordrende for de gravide kvinder i tiden omkring fødslen, hvor de kan være rejst alene afsted til et af fødestederne i flere uger af gangen. Og dermed altså også væk fra deres partner eller børn i lang tid.

- Det er simpelthen en af de allerstørste stressfaktorer i den nye families tilblivelse, at mor skal rejse for at føde det nye barn, siger hun.

Og det kan Nellie Simiqaq fra Qaanaaq godt genkende.

- Anden gang jeg skulle føde, græd jeg rigtig meget, fordi jeg skulle rejse fra mit ét-årige barn, som stadigvæk ammede. Jeg plejede af facetime med hende, og det var hårdt at se, at hun tørstede efter min mælk, fortæller hun.

Naalakkersuisut vil også undersøge muligheden for at give den fødende kvinde en ledsager med på fødselsrejsen. Det vil dog kræve omfattende investeringer i sundhedsvæsnets indkvarteringsfaciliteter og er på nuværende tidspunkt ikke realistisk, lyder det i handleplanen.