Familie- og sundhedsudvalget: Pengene til børnene skal findes

Familie- og sundhedsudvalget i Inatsisartut lægger op til, at børne- og ungeområdet skal tilføres flere ressourcer.
18. marts 2015 14:16

Det fremgår af en pressemeddelelse, som udvalget sendte ud i går, hvor de også gav udtryk for deres bekymring over 'det chokerende offentlige svigt af sårbare børn og unge', som de beskriver det.

- Vi er jo en nyvalgt forsamling i familie og sundhedsudvalget, og vi følte simpelthen ikke, vi kunne sidde det overhørig. Vi følte, vi var nødt til at reagere, fortæller formand for udvalget, Tillie Martinussen fra Demokraterne.

 

En fælles opgave

Udvalgets reaktion kommer på baggrund af et samråd med naalakkersuisoq for familie, Martha Lund Olsen, der berettede om to sociale tilsyn gennemført i Qaasuitsup og Qeqqata Kommunia.

Tilsynene viste blandt andet, at kommunerne har forholdt sig passive over for underretninger om groft omsorgssvigt af børn og unge, og at der i konkrete tilfælde er sket lovbrud.

Derfor vil udvalget nu blandt andet have tilsyn gennemført i Kommuneqarfik Sermersooq og Kommune Kujalleq så hurtigt som muligt.

Læs også Martha Lund Olsen: Central rådgivningsenhed på vej

Og de mener, at flere ressourcer og et tæt samarbejde mellem de forskellige instanser er det, der skal til, for at komme problemerne til livs.

- Hverken kommunerne alene, Inatsisartut alene eller naalakkersuisoq for familie og sundhed alene kan løfte denne her opgave. Så vi er nødt til at sikre os, at der er samarbejde, og vi følger meget, meget tæt med i udviklingen, siger Tillie Martinussen.

 

En central rådgivningsenhed skal hjælpe

Hvor pengene skal komme fra, kan hun dog endnu ikke svare på.

- Det er vi faktisk i gang med at forsøge at finde ud af på tværs af departementer og udvalg, fordi det drejer sig om børn og unge. De har ikke en stemme selv, så de her penge, dem bliver vi bare nødt til at finde, og de ressourcer er vi også bare nødt til at finde. Vi arbejder meget, meget hårdt p.t. på at forsøge at finde nogle løsninger, siger Tillie Martinussen.

Martha Lund Olsen er også opmærksom på problemet. Hendes løsning er indtil videre at oprette en central rådgivningsenhed med et rejsehold, der skal hjælpe med at nedbringe antallet af sagspukler hos kommunernes sagsbehandlere på børne- og ungeområdet.

- Nu satser vi - i hvert fald i denne her situation - på at få etableret en central rådgivningsenhed, hvilket  finansudvalget og familieudvalget også støtter op omkring, siger Martha Lund Olsen.

- Kan det komme alle problemerne til livs?

- Det viser sig, der er flere sager, som er tunge, og som kommunerne har behov for hjælp til, og i den forbindelse går vi ind og laver denne her centrale rådgivningsenhed, lyder Martha Lund Olsens lidt undvigende svar.

 

Ikke nok med rådgivningsenhed

Idéen om en central rådgivningsenhed med et rejsehold støttes af familie- og sundhedsudvalget. Men de mener ikke, at forslaget kan stå alene.

-Vi har så store problemer p.t. på det sociale område i forhold til udsatte børn og unge, at en rådgivningsenhed kun kan være første skridt på vejen til at finde nogle løsninger, som er permanente, siger Tillie Martinussen.

Tilsyn med kommunerne, som det ser ud nu, skal som minimum gennemføres en gang i løbet af en valgperiode på fire år ved mindre Naalakkersuisut ser en særlig grund til at gennemføre flere tilsyn.

- Og det er klart, at i forhold til det her, så er man nødt til at følge meget tæt op på de ting, som er blevet afdækket under tilsynene, sagde Tillie Martinussen.