Martha Lund Olsen: Central rådgivningsenhed på vej

En central rådgivningsenhed skal nedbringe antallet af sagspuklerne hos kommunernes sagsbehandlere for børn og familier.
Foto © : Tusagassiivik
Skrevet af Nauja Møller
10. marts 2015 17:27

Tidligere har omsorgssvigtede børn og voldsofre måtte vente i op til  7 års på en handling fra kommunernes side efter en underretning.

Noget, der skyldes, at den enkelte sagsbehandler har siddet med op mod 300 sager pr behandler. 

Men den ventetid skal nu nedbringes ved at oprette en central rådgivningsenhed med et rejsehold.

Det fortalte Naalakkersuisoq for familier og sociale anliggender Martha Lund Olsen under et pressemøde her i dag.

- Altså hensigten er at, mindske alle de sager der er ophobet i kommunerne. Kommunerne har behov for støtte, vejledning og undervisning til at hjælpe sig med hvordan man kan løse det her, til tider meget tunge børnesager. 

Sagde Naalakkersuisoq for familier og sociale anliggender Martha Lund Olsen.

Der er allerede blevet afsat 2,7 millioner kroner til den centrale rådgivningsenhed, men Naalakkersuisoq fortæller, at der nu er ansøgt om en tillægsbevilling på 5,9 millioner kroner hos finansudvalget, så arbejdet kan komme hurtigt i gang. 

Den centrale rådgivningsenhed vil have 12 medarbejdere, en telefonrådgivning og et rejsehold, der skal rådgive lokale behandlere for at nedbringe sagsantallet på der ligger mellem 100 og 300 sager pr. sagsbehandler:

- Rejseholdet vil gøre, at man efter kommunernes ønske kommer og hjælpe dem. Også med konkret sagbehandling, så det her bunker kan blive mindsket, siger Martha Lund Olsen.

Ikke enig

Aaja Chemnitz Larsen fra Inuit Ataqatigiit, tror ikke på at et rådgivningscenter kan redde den store problematik:

- Det korte svar er et nej, det tror jeg ikke. Jeg tror, at en rådgivningscenter kan være med til at øge kvalititen af sagsbehandling.

Men så længe man sidder med helt op til 300 sager, så siger det sig selv, det er ikke rådgivningscenter som kommer til at afhjælpe hvor hurtigt man får handlet i sagerne, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Derfor har hun og IA et andet forslag som er klar til forårssamlingen:

- Jeg tror, at det at få vejledene sagstal, det vil sige at få loft på hvor mange sager man må sidde med, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Overbevidst
Det får ikke Martha Lund Olsen til at ændre mening, hun er nemlig overbevist om idéen med at oprette et central rådgivningscenter:

- Jamen, det er jeg overbevidst om. Fordi, selvom vil siger at sagbehandlerne kun kan have maksimal antal sager, så vil der stadig være sager som andre sagsbehandlere ikke kan nå, siger Martha Lund Olsen.

Loft nødvendigt

Trods det mener Inuit Ataqatigiits medlem stadig, at der skal laves et vejledende sagstal, og det bakkes op i et strateginotat om rådgivningsenheden fra Martha Lund Olsens departement. 

- Vi er nødt til at lave et loft også skal det spille sammen med det her rådgivningscenter men så længe, at man sidder med 300 sager, så gør det bare ikke forskel, det bliver et kejserens nye klæder. Altså vi får et eller andet forestilling om nu kommer der fine resultater, siger Aaja Chemnitz Larsen.

Løser ikke sagen

Martha Lund Olsen syntes det er god ide, men hun holder stadig på sit:

- For at undgå stress, for sagsbehandlerne, er det selvfølgeligt nødvendigt med gode arbejdsbetingelser. Men det i sig selv, vil jo ikke løse alle det sager som er ubehandlede. Derfor er jeg sikker på at det her rejsehold tiltag vil have en god effekt på sagsbehandling, siger Martha Lund Olsen.

- Jeg synes bare, at vi får vendt tingene lidt om fordi hvis du sidder med 300 sager, så kan du måske ikke engang overskue at ringe til en rådgiver. Så man kan være i tvivl om det kan afhjælpe situationen her og nu, sagde Aaja Chemnitz Larsen fra IA.