Færdig Dundas-oprydning giver flere penge til miljøet

Statens konto til miljøbeskyttelse af Arktis får fem mio. kroner ekstra om året, efter oprydningen af lossepladser på Dundas er blevet afbetalt.
Foto © : NOAA Photo Library/Flickr Creative Commons
09. september 2016 08:16

Der bliver flere penge til beskyttelsen af miljøet i Arktis.

I hvert fald hvis det bliver, som den danske regering foreslår i sit finanslovsudspil 2017.

Her fremgår det, at kontoen til miljøstøtten til Arktis vil få tilført fem mio. kroner mere hvert år fra 2018, så budgettet stiger til 29,3 mio. kroner årligt fra 24,1 mio. kroner i 2016.
 
De ekstra fem mio. kroner er penge, der siden 2011 har været fastlåst til at betale af på en regning for miljøoprydningen på Dundas til i alt 40 mio. kroner fordelt over 8 år.

Dundas-oprydningen blev indgået efter aftale mellem tidligere naalakkersuisoq for miljø, Anton Frederiksen og regeringen i Danmark i 2011 og afsluttet allerede i 2013.

   Læs også Anthon: Naalakkersuisut må tage ansvaret for Pituffik-affald

Ekstra penge til overvågning

Pengene på miljøbeskyttelseskontoen - også kaldt Dancea-midler - er målrettet forskning inden for miljøovervågning- og beskyttelse i Grønland og Færøerne og særligt til målinger, der kan dokumenterer klimaforandringer og dens effekter.

Udsigten til at kunne søge om flere penge fra kontoen glæder professor i økosystemer Torben Røjle Christensen ved Aarhus og Lunds Universiteter, som er leder af Grønlands økomoniteringsprogram sammen med bl.a. Grønlands Naturinstitut og Aarhus og Københavns Universiteter.

- Det vil jo være et glædeligt tilskud. Vi er meget afhængige af de her Dancea-midler og har været det i mange år. Det vil være en glædelig nyhed i forhold til, hvad vi har at forsøge at byde ind til af midler, siger han til KNR.

Økomoniteringsprogrammerne har i dag et samlet budget på omkring 16 mio. kroner og overvåger alt fra gletsjers afsmeltning til antallet af insekter, primært fra stationer i Nordgrønland og Nuuk-området.

Men håbet er at udvide programmet til også at omfatte området omkring Qeqertarsuaq og Ilulissat.

- Vi vil gerne udvide det her til dels med en til station på Disko, men også lave aktiviteter, så vi bliver mere heldækkende for Grønland. Og i den sammenhæng er det helt oplagt at søge om de her ekstra midler, siger Torben Røjle Christensen.