Fælles front mod ny hellefiskeafgift

KNAPK, SIK og GE går nu ud i en fælles henvendelse til Naalakkersuisut om at droppe den udskældte afgift på uforarbejdede hellefisk til eksport.
27. oktober 2015 11:49

Naalakkersuisut ønsker med afgiften at få fiskeeksportørerne til at forarbejde fisken her i landet, inden den eksporteres for på den måde at skabe arbejdspladser. Det skulle betyde ekstra 20 millioner kroner i landskassen.

- Men forslaget rammer skævt i det indenskærs fiskeri, og vi tror ikke, at landskassen opnår den forventede indtægt, skriver de tre organisationer, som repræsenterer fiskere, fangere, lønmodtagere og arbejdsgivere, blandt andet i deres fælles pressemeddelelse. 

Læs også Anda forsvarer afgift på hellefisk

I stedet bør Naalakkersuisut sprede afgiften, så den bliver en generel afgift på det indenskærs fiskeri efter hellefisk, lyder opfordringen fra de tre organisationer, som kalder deres eget forslag for "konstruktivt".

- Ellers risikerer Naalakkarsuisut at skade Grønlands økonomi, beskæftigelsen og erhvervslivets muligheder for at operere på markedsmæssige betingelser, lyder advarslen fra de tre organisationer.

Afgiften er en del af Naalakkarsuisut nye finanslovsforslag, som skal andenbehandles ved efterårssamlingen i Inatsisartut den 3. november.

Læs også Siumut finder afgift rimelig

Læs også IA: Hellefiskeafgift strider imod Naalakkersuisuts egne løfter

Læs også VIDEO Formanden for fiskerne er utilfreds med ny hellefiskeafgift